Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Seksualne poze koje bi trebale izbjegavati u različitim stadijima trudnoće

Preuzmite sliku

Popularno

Mučnine, bolovi i nelagoda samo su neki od faktora koji utiču na seksualni život trudnica

U trudnoći je potrebno uskladiti mnogo toga kako bi žena bila raspoložena za seks. Mučnine, bolovi i nelagoda samo su neki od faktora koji utiču na seksualni život trudnica. Donosimo vam popis poza koje su najsigurnije u trudnoći ukoliko nema zdravstvenih prepreka za seks, na što bi vas ljekar do sada već upozorio.

Prvo tromjesečje

U prvom tromjesečju, ako vas u tome ne sprječavaju mučnine, mogli bi imati vrlo dobar seksualni život. Vlaženje rodnice je pojačano, pa će to ujedno seks učiniti ugodnijim. Osim toga, grudi će već tada biti vidljivo veće što će se svidjeti partneru. Dobra je vijest da su u prvom tromjesečju dozvoljene sve poze koje su vam ugodne.

Drugo tromjesečje

Ako ste i imali jutarnje mučnine, one su se vjerojatno do sada smirile. A obično kada mučnine nestanu žene imaju osjetno više energije. Ako tome dodamo hormon trudnoće, vjerovatno ste zainteresirane za seks. Trbuh sada još nije toliko velik, pa je vrijeme za uživati u pozama koje će biti teško izvedive za koji mjesec.

Neka muškarac sjedne na krevet ili stolac, a vi sjedite na njega. Možete regulirati dubinu penetracije, a neće se stvarati pritisak na trbuh. Klasičan „doggy style“ u kojem je moguća duboka penetracija idealan je za drugo tromjesečje, jer vam ova poza u trećem tromjesečju neće biti nimalo ugodna. Lezite na bok okrenuti licem u lice. Trbuh još uvijek dozvoljava ovu pozu.

Poza koju bi u ovom tromjesečju trebalo izbjegavati je klasični misionarski položaj, kao i svi ostali u kojima vi ležite jer ležanjem na leđima maternica stvara pritisak na krvne žile i otežava protok krvi do posteljice, što neće biti ugodno ni vama ni bebi.

Treće tromjesečje

Jedina prepreka za seks u trećem tromjesečju je velik trbuh koji će zahtijevati maksimalnu kreativnost i vas i partnera. Izbjegavajte sve poze u kojima ležite ili u kojima se stvara pritisak na trbuh. Možete isprobati seks na rubu kreveta, stojeći ili klečeći u kojima možete kontrolirati dubinu penetracije.

Oralni seks, ukoliko ni vi ni partner nemate aktivnih herpesa, dozvoljen je u cijeloj trudnoći. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,