Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bill Gates previđa dešavanja u narednim godinama: Vještačka inteligencija će napraviti bum u medicini i obrazovanju

Preuzmite sliku

Milijarder Bill Gates iznio je svoja predviđanja za 2024. godinu, naglašavajući razvoj vještačke inteligencije i to posebno u medicini i obrazovanju.

“Inovacije su razlog zbog kojeg su se naši životi toliko poboljšali tokom prošlog vijeka. Od struje i automobila do medicine i aviona – inovacije su učinile svijet boljim”, napisao je Gates na svom internet blogu.

On ističe da već postoje dokazi koji kažu da korištenje tehnologije može pomoći zaposlenima u napredovanju.

Jedno od područja koje doživljava najviše promjena pod uticajem vještačke inteligencije je – medicina.

Iako se puno radi na razvoju vještačke inteligencije koja bi mogla asistirati doktorima ili čak bolje od njih detektovati simptome bolesti, Gates ističe da se veliki tehnološki bum u medicini može očekivati tek krajem ove decenije.

On navodi da vještačka inteligencija pomaže u rešavanju problema, kao što su otpornost nekih virusa na antibiotike, te u liječenju visokorizičnih trudnoća i procjeni rizika od HIV-a.

Gates očekuje da bi i obrazovanje moglo biti cilj vještačke inteligencije. Pri tome misli na njeno korišćenje u učionicama.

Alate koji koristi vještačka inteligencija, a koji su već danas dostupni svima, on naziva – nevjerovatnim.

Prije svega, Gates misli na alate koji mogu pomoći u učenju i objašnjavanju gradiva djeci.

To, navodi Gates, ne znači da će učitelji postati suvišni, već da će pomoću vještačke inteligencije moći pristupiti učenicima na personalizovan način i omogućiti im da iskoriste motivaciju za pojedine predmete. (Rtcg.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje