Utiču li mobilni telefoni i Wi-Fi na naše zdravlje?
Foto: Tuzlanski.ba

Moderan način života okružio nas je različitim uređajima koje koristimo svakodnevno, a koji prilikom svog rada emituju različite radiovalove. Utiču li oni na naše zdravlje?

mobite-zdravlje-wiKada su se krajem 1980-ih pojavili prvi mobilni telefoni, pojavila su se i prva pitanja o uticaju radiovalova na zdravlje ljudi.

Ljudi su i prije bili izloženi radio talasima, ali sada je ta izloženost postala jača i duža. Različite studije tvrdile su kako su radio talasi iz mobilnih uređaja štetni za zdravlje, druge ih opovrgavale i tvrdile kako je količina veoma mala i nema uticaj na zdravlje.

Međutim, danas su se stvari promijenile. Okruženi smo uređajima koji emituju različite radio talase - od mobilnih uređaja i mikrotalasnih pećnica pa do televizora i muzičkih linija.

Ako uzmemo u obzir da i mikrotalasna pećnica i mobilni telefon koriste iste radiovalove, različite jačine, javlja se pitanje koliko su moderni uređaji zaista zdravi za korišćenje.

Trebamo li se zabrinuti?

Prije svega treba istaknuti kako mikrotalasna pećnica koristi veoma veliku količinu mikrotalasa koja je izrazito fokusirana. Zato može u kratkom vremenu zagrijati hranu.

Za usporedbu - mikrotalasna pećnica koristi fokusirane radio talase jačine do jednog kW (kilovata), dok Bluetooth slušalica ili mobilni telefon emituju nefokusiran talase jačine do dva W (vata).

Očito mobilni telefoni nisu dovoljno jaki da bi izazvali zabrinutost, no za razliku od mikrotalasnih pećnica, mobitele stalno nosimo sa sobom.

I da i ne

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) još je 2011. klasifikovala mobilne telefone kao 'potencijalno kancerogene'. Za razliku od nje, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe kako 'do sad nije uspostavljena veza između zdravstvenih problema i korišćenja mobilnih uređaja'.

Tokom proteklih 20 godina provedene su brojne studije koje nisu uspjele dovesti u direktnu vezu pojavu raka i korišćenje mobilnih telefona.

Ono što su pokazale je da količina zračenja koju emituju mobilni telefoni nije pogubna za zdravlje odraslih. Međutim, isto su tako pokazale kako dječje glave (i tijela) nisu toliko otporne na zračenje i upijaju veće količine, što bi moglo dovesti do problema.

S druge strane, studija koju je proveo Publich Health England o uticaju bežične mreže i njenog korišćenja u školama pokazala je da laptopi i drugi uređaji koji koriste bežičnu mrežu emituju radiovalove povremeno i u nižim dozama od mobilnih telefona.

Bežična mreža emituje tek između 32 mW i 200 mW (milivata), što je u odnosu na mikrotalasnu pećnicu i mobitele gotovo zanemarivo. Stoga je zaključeno kako nema straha od uticaja bežične tehnologije na zdravlje djece i odraslih.

Dakle, surfanje internetom na laptopu ili tabletu nije toliko opasno za zdravlje (barem što se radiovalova tiče).

I dok mobilni telefoni vjerovatno neće uticati na zdravlje odrasle osobe, trebalo bi pripaziti na to koliko ih i kako koriste djeca. Barem dok neko ne dokaže da su u potpunosti sigurni i za njih. (Tportal.hr)