Tehnologija koja spašava živote: Aplikacija koja upozorava na dolazak zemljotresa
Foto: Tuzlanski.ba

Zavisno od udaljenosti od epicentra, aplikacija će upozoriti na dolazak zemljotresa, prije nego što čovjek može da osjeti pomijeranje tla

Kada se negdje dogodi zemljotres, i nekoliko sekundi prethodnog upozorenja može biti dragocjeno. S obzirom na to da digitalne veze mogu nadjačati seizmičke talase, američki naučnici u seizmičkoj laboratoriji Berkley osmislili su i testirali MyShake, besplatnu Android aplikaciju koja podatke o potresu prikuplja iz više različitih izvora.

Aplikacija koristi iste ugrađene akcelerometre koji vašem telefonu daju nalog u kom trenutku da promijeni orijentaciju slike na ekranu. Oni su dovoljno osjetljivi da registruju zemljotrese počev od magnitude 5,0 - kad obično usljed potresa krenu da stradaju građeni objekti. Planira se da aplikacija bude proširena tako da šalje i signale za rano uzbunjivanje. Kada to bude učinjeno, možda već za godinu dana, MyShake će moći da registruje, saopšti i alarmira korisnike na dolazeći zemljotres za manje od jedne sekunde.

„Mozak aplikacije“ je algoritam koji seizmičke vibracije razlikuje od obične buke, udaraca ili padova koje telefoni svakodnevno trpe. U eksperimentima na tabli gdje se simulira zemljotres program je ispravno identifikovao vibracije ranijih potresa u oko 93 posto slučajeva. Kad aplikacija registruje određene podatke i mjesto odakle potiču, saopštava ih centralnom serveru, objašnjava se u naučnom radu koji su istraživači objavili u časopisu Science Advances. Ukoliko većina okolnih uređaja proslijedi iste informacije, smatra se da je potvrđen dolazak zemljotresa.

Zavisno od svoje udaljenosti od epicentra, korisnici će biti upozoreni - od nekoliko desetinki sekunde do nekoliko minuta - prije nego što osjete pomijeranje tla. I tih nekoliko sekundi je dovoljno da se ljudi sklone na sigurnije mjesto, recimo ispod stola. U dijelovima svijeta gdje ne postoje mreže za praćenje seizmičke aktivnosti pomenuta aplikacija ima ogroman potencijal.

„Nepal je dobar primjer“, kaže Richard Alen, vođa projekta i direktor seizmološke laboratorije Berkley na Univerzitetu Kalifornije.

„Tamo nema seizmičkih stanica, ali u zemlji postoji šest miliona smartfona, a 600.000 njih samo u Katmanduu. U takvim okolnostima MyShake ima pravu priliku da ljudima unese promjene u život.“ (newsweek.rs)