Foto: Tuzlanski.ba

Kada je Samsung objavio Galaxy S7 i S7 edge telefone prošlog mjeseca, donio je i neke nove funkcije. Neke od njih su doživjele trijumfalni povratak kao što je vodootpornost ili slot za microSD kartice, dok su druge kao što je Always On Display potpuno nove.

U upisu na Samsung Newsroom siteu, korejska kompanija objašnjava novu funkciju. Prema Samsungovim komentarima, Always On Display “omogućava korisnicima da sa lakoćom provjere datum i vrijeme, a također imaju na oku upozorenja o propuštenim pozivima i porukama, čak i kada telefon nije u upotrebi ili je u standby modu. A uz razne satove, kalendare i teme, AOD funkcija nudi čak i mogućnost prilagođavanja”.

Interesantniji dio je onaj gdje Samsung objašnjava da je Always On Display funkcija u razvoju tri godine. Problem je naravno bio u potrošnji baterije. Kako bi se izborili sa tom problematikom, pronađeno je nekoliko rješenja:

   1. liberalna upotreba crne boje kojoj kod AMOLED ekrana ne treba osvjetljenje

   2. smanjenje potrošnje u sleep modu i

   3. primjena novog hardverskog algoritma nazvanog Smart Power Saving. Potrošnja sada zavisi od podataka koje korisnik želi da koristi uz AOD funkciju. Display koristi samo osam boja kada koristi jednostavne informacije, uključujući vrijeme i datum. Ukoliko je potrebno da se više boja ili fotografija prikazuje na ekranu, onda dolazi do povećanja na 16 miliona boja, što naravno zahtjeva više energije.

Samsung takođe napominje da je kod ove funkcije smanjen i broj frejmova pa se i na taj način došlo do normalne potrošnje korištenjem AOD-a. (balkanandroid.com)

always-on-display