Foto: Tuzlanski.ba

Svemirski avion kompanije Virgin Galactic obavio je prvi od tri ključna probna leta koji treba da omoguće njegovu upotrebu u komercijalne svrhe.

Letjelica Unity (Jedinstvo) letjela je na visini od 89 kilometara iznad površine i potom se uspješno vratila na Zemlju, piše BBC.

Firma britanskog milijardera Richarda Bransona do sada je primila oko 600 rezervacija za taj let, a na listi čekanja su i filmske i muzičke zvijezde, prenosi N1.

Oni će za to dobiti priliku tek kada Unity dobije potrebne dozvole, a to se očekuje do kraja godine.

Licenciranje je odgovornost Savezne uprave za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država, koja će primiti operativne podatke današnjeg leta iznad pustinja Novog Meksika.

Zvaničnici će, na primjer, željeti da se uvjere da je uklonjen problem sa elektronskim smetnjama zbog kog je prethodni let otkazan u decembru. Sudeći po uspjehu današnjeg leta, to je i bio slučaj.

Matična letjelica podigla je Unity na visinu od 13 kilometara, a potom je raketni avion upalio sopstvene motore.

Letjelica se brzo popela do ivice svemira, usput postižući brzinu triput veću od brzine zvuka.

Ovo je šesti put da Unity sprovodi ovakve uspone tokom petogodišnjeg programa testiranja.

Ali ovaj let se izdvaja jer je prvi koji je sproveden iz buduće operativne baze za komercijalne svemirske letove, poznate pod imenom Svemirska luka Amerika.

Tokom sljedećeg leta pilotima bi trebalo da se pridruži četvoro zaposlenih u Virgin Galacticu, kako bi osjetili doživljaj koji će imati buduće mušterije.

Tokom trećeg leta sam Branson će otputovati do ivice svemira, kao znak da je sve spremno da letjelica uđe u komercijalnu upotrebu. (Tuzlanski.ba)