Foto: Tuzlanski.ba

Dame i gospodo, pred vama je Playstation 4

Play1

Sony je najavio otkrivanje nove konzole još u februarui, a rad na "četvorci" započeo je još 2006., odmah nakon izlaska Playstationa 3. U februaru smo otkrili ponešto o hardweru, ali izgled je ostao tajna.

Podsjetimo, novi PS ima x86 procesor, "izuzetno razvijen" grafički procesor s čak 8 GB memorije i hard drive. Novi kontroler izgleda vrlo slično prethodnom, ali na vrhu ima touchpad, traku pomoću koje se identifikuju igrači i opciju "podijeli" koja igračima omogućuje da snime svoju igru i podijele je unutar Sonyjeve igraće mreže (bez da je moraju završiti kako bi to napravili) ili popularnih igraćih web stranica.

Play2

Nova opcija "Remote Play" dopušta vam da svoje PS4 igre igrate na Viti, a omogućuje vam i da istovremeno gledate televiziju i igrate igre na prijenosnoj konzoli.

Nova konzola trebala bi biti dostupna krajem godine i to po cijeni od 399 dolara.

Šamar Microsoftu

Oni upućeni govore da je Sony na ovaj način "opalio šamar" Microsoftu. Za početak, PS4 košta 100 eura manje od Xbox Onea, a dodatni udarac za Microsoft svakako je i odnos Sonyja prema razmjeni igara. Za razliku od novog Xboxa, PS4 nema restrikcije po pitanju razmjene i preprodaje starih igara

Za vrijeme predstavljanja nove konzole jasno je rečeno da se odnos "igrač-igra" neće mijenjati u odnosu na prethodne generacije, što je više nego jasna poruka Microsoftu koji je najavio da igre za jednog igrača ostaju igre za jednog igrača.

Dakle, to isključuje potrebu obaveznog spajanja na internet, autentifikaciju svaka 24 sata i niz sličnih poteza koje je Microsoft najavio.

Play5

No, ne smijemo zaboraviti ono što je Sony pokušao prikriti ostavivši upravo taj podatak za kraj prezentacije. Naime, da biste mogli igrati online, morat ćete se učlaniti u Playstation Plus, a godišnja članarina iznosi 49,99 dolara.

Sony je najavio i da za prvu godinu Sony ima preko 20 ekskluzivnih naslova, među kojima su: "The Order", "Final Fantasy XV", "Kingdom Hearts 3", "Destiny", "Mad Max" i još gomila igara nezavisnih proizvođača. (Index.hr)