Naučnici izumili mikročip koji će zamijeniti upotrebu lasera
Foto: Tuzlanski.ba

Grupa švicarskih i ruskih fizičara razvila je novi mikročip koji može zamijeniti upotrebu složenihe laserskih uređaja,  od atomskih satova pa do telekomunikacija. 

Naučnik sa Državnog sveučilišta u Moskvi i njegove kolege napravile su čip koji će zamijeniti složeni laserski sistem,  prenosi pres-služba Državnog sveučilišta u Moskvi.

"Grupa ruskih i švicarskih fizičara napravila je čip koji stvara femtosekundne impulse svijetlosti sa posebnom frekvencijom spektra koji se naziva optički češalj, koji ustvari može učiniti sve ono što je izvodivo jedino sa velikim i složenim laserskim sistemima."  ističu iz sveučilišta.

Femtosekundni optički češalj je inovacija koja se pojavila u kasnim 90-tim godinama, a pokazao se veoma popularnim u  različitim poljima upotrebe, od telekomunikacijskih sistema, sve do laserske spektroskopije i astrofizike. Naučnici Theodor Hänsch iz Njemačke i John Hall iz Sjedinjenih Američkih država dobili su Nobelovu nagradu za njega, prenosi Sputniknews.

"Za stvaranje takvih češljeva korišteni su laseri koji se mogu zaključati. U ovoj metodi, laser emitira svijetlost, međutim, umjesto jedne frekvencije, što se inače koristi kod lasera, oni koriste nekoliko načina, odnosno više frekvencija. Ukoliko su ovi načini sinhronizovani, njihove faze usko povezane, kao rezultat imamo miješanje ovih načina kontinuiranih laserskih zraka koje se pretvaraju u jedan niz impulsa sa spektrom 'češlja'." dodali su oni.

"Razlika je ogromna. Ako laseri koji rade na principu zaključavanja  stvaraju impulse koristeći sofisticirane optičke uređaje, medije i posebna ogledala, mi smo dobili jednostavne, pasivne impulse u jednostavnim pasivnim rezonatorima ugrađenim u mikročip, sa veličinom ne većom od 100-200 mikrona." izjavio je Mikhail Gorodetsky, ruski profesor na sveučilištu  za fiziku, te jedan od koautora ovog članka.

Prema naučnicima, kvaliteta češlja se također promijenila. Oni sada imaju mogućnost da smanje trajanje impusla sa 100-200 na 30 femtosekundi, koji ne smanjuje samo veličinu, složenost i cijenu ovih češljeva, nego i otvara nove vidike za korištenje načina rada, koji je nedostižan u drugim metodama. (FENA)