Mustafa Toroman, član content tima NetWork 10 konferencije: Donosimo svjetski aktuelne teme i postavljamo standarde u IT industriji
Foto: Tuzlanski.ba

Od 25. do 27. marta 2020. godine u Neumu će se održati još jedno, deseto po redu izdanje NetWork konferencije.

Kao i prethodnih godina, na konferenciji će se okupiti veliki broj bh. i svjetskih stručnjaka koji će s učesnicima NetWorka podijeliti vlastita znanja i iskustva o aktuelnim IT temama. Jedan od članova tima koji je zadužen za sadržaj ovogodišnjeg NetWorka je Mustafa Toroman, System Engineer kompanije Authority Partners koji je u razgovoru za Tuzlanski.ba otkrio dio onoga što učesnici mogu da očekuju na NetWork 10 konferenciji.

U poređenju s prethodnim NetWorkom, koje su to nove teme o kojima će biti govora na desetom, jubilarnom izdanju NetWorka?

Toroman: Mi se trudimo da konferencija svake godine ide korak naprijed. Sve aktuelno u svijetu pokušavamo predstaviti i na našoj konferenciji. Neke tehnologije su već tu i za njih pokušavamo organizovati tehnička predavanja na većem nivou, dok neke novije tehnologije pokušavamo predstaviti na tržištu. I dalje ćemo pokrivati sve aktuelne teme kao što je cloud ili security, ali će biti govora i o mašinskom učenju i umjetnoj inteligenciji. Osim toga, ove godine ćemo imati priliku da predstavimo dva istaknuta svjetska stručnjaka, Spencer Harbara i Johana Delimona. Tu su, naravno, i sva poznata predavačka imena iz regiona.

Koliko su ti svjetski trendovi primjenjivi u bh. IT industriji? Zaostajemo li mnogo za razvijenim zemljama u tom smislu?

Toroman: Mislim da je IT jedina grana u kojoj ne kasnimo za svjetskim trendovima. Tržište jeste daleko manje, ali dosta dobro držimo korak sa Zapadom. Konferencija će pokriti većinu aktuelnih tema koje su jednako interesantne i nama i inostranom tržištu.

Kao član content tima NetWork 10 konferencije, možete li reći postoji li neka specifičnost IT tržišta u BiH na koju treba obratiti pažnju prilikom kreiranja sadržaja konferencije?

Toroman: Sadržaj konferencije će svakako pokriti sve što je interesantno našem tržištu trenutno, ali mislim da tu nije kraj. NetWork konferencija je godinama postavljala standarde kada je o IT industriji riječ. Prije nekoliko godina na konferenciji se dosta obrađivala tema Office365, koji tada nije bio toliko zastupljen na našem tržištu. Danas je Office 365 postao gotovo standard. Nadam se da će se taj trend nastaviti i da će NetWork uspjeti postavljati nove standarde u našoj IT industriji.

Koliko puta ste do sada učestvovali na NetWorku i u kojem svojstvu?  S kojim osjećanjima, odnosno u kakvom raspoloženju se vraćate s ove konferencije?

Toroman: Propustio sam samo jedan NetWork, onaj prvi. Na sljedeća dva sam bio učesnik, a na svakom narednom predavač. NetWork osjećam kao svoju konferenciju, koju vežem za svoje predavačke početke. Danas imam priliku da predajem na najvećim svjetskim konferencijama, ali ništa od toga ne bi bilo moguće da nisam dobio šansu ovdje.

Zbog čega je važno da predstavnici IT sektora u BiH budu dio ovakvog događaja?

Toroman: NetWork je uvijek pratio svjetske trendove i pokušao predstaviti šta je sljedeća velika ideja. Nekad je za to trebalo više, nekad manje vremena, ali su se prognoze uvijek ostvarivale. Teme koje možete vidjeti na NetWorku su jako slične onima koje možete vidjeti na velikim konferencijama širom svijeta i pokušavamo našu IT industriju držati u skladu sa svjetskim standardima.