Foto: Tuzlanski.ba

Zagrijavanje telefona može negativno utjecati na funkcije i trajanje uređaja. Visoke temperature, naročito tokom ljetnih mjeseci, mogu dodatno pogoršati situaciju.

Srećom, postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se spriječilo pregrijavanje telefonskih uređaja.

Jedan od najjednostavnijih načina da spriječite zagrijavanje telefona je da ga držite dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Kada je telefon izložen suncu, temperatura uređaja može brzo porasti. Držite telefon u sjeni ili koristite zaštitne futrole koje reflektiraju sunčevu svjetlost.

Aplikacije koje zahtijevaju mnogo resursa, kao što su igrice ili aplikacije za obradu videa, mogu uzrokovati da se telefon zagrije. Pokušajte smanjiti korištenje takvih aplikacija tokom visokih temperatura. Također, zatvorite aplikacije koje ne koristite, kako biste smanjili opterećenje na procesor.

Pojačana svjetlost ekrana može povećati potrošnju energije i uzrokovati zagrijavanje telefona. Smanjite svjetlost ekrana na najnižu razinu koja vam odgovara kako biste smanjili zagrijavanje.

Funkcije poput Bluetootha, GPS-a i Wi-Fi-a mogu dodatno opteretiti telefon i uzrokovati zagrijavanje. Isključite ove funkcije kada ih ne koristite.

Ako osjetite da je vaš telefon previše vruć, ostavite ga na nekoliko minuta da se ohladi. Nemojte ga koristiti dok se temperatura ne spusti na normalnu razinu.

Punjenje telefona može uzrokovati zagrijavanje, naročito ako koristite neoriginalne punjače. Koristite originalni punjač koji dolazi s vašim uređajem kako biste smanjili rizik od pregrijavanja.

Proizvođači telefona često izdaju ažuriranja softvera koja mogu optimizirati rad uređaja i smanjiti zagrijavanje. Redovno provjeravajte i instalirajte dostupna ažuriranja.

Izbjegavajte držanje telefona u toplim okruženjima, kao što su automobili koji stoje na suncu. Pokušajte ga držati na umjerenoj temperaturi što je više moguće.

Primjenom ovih savjeta, vaš telefon može bez problema funkcionisati i tokom najtoplijih ljetnih dana. (Tuzlanski.ba)