Znate li da se Google nije trebao tako zvati? Evo koja je prva ideja bila
Foto: Tuzlanski.ba

Više od četvrt stoljeća nakon što je prvi put lansiran, sa sigurnošću se može reći da se Google dobro i istinski integrirao u naše svakodnevne živote, toliko da se taj izraz sada također klasificira kao glagol, piše LADBible.

Imate goruće pitanje o tome kako svijet funkcioniše? Googlajte. Imate čudne bolove u trbuhu i ne želite čekati ljekara opšte prakse? Googlajte.

Iako većina ljudi nije svjesna porijekla imena tražilice, svi prepoznaju da je Google bio savršen izbor jer nam se čini prirodnim i lako izgovorljivim. Međutim, u nekom alternativnom svijetu, ime je moglo biti puno drugačije, ali i čudnije. Larry Page i Sergey Brin, doktori sa Univerziteta Stanford, osmislili su Google u januaru 1996. kao dio istraživačkog projekta, i u početku su tehnologiji dali vrlo neobično ime.

Ovaj duo iz SAD-a nesvjesno je promijenio način funkcionisanja svijeta radeći na stvaranju tražilice u svoje slobodno vrijeme na koledžu, s ciljem preoblikovanja načina na koji konvencionalne tražilice sortiraju rezultate pretraživanja. Umjesto da rangiraju rezultate prema učestalosti pojavljivanja pojmova na stranici, željeli su koristiti popularnost kao kriterij, što je zahtijevalo pisanje vlastitog koda.

Google je službeno pokrenut 4. augusta 1998., međutim, da Page i Brin nisu odlučili potražiti bolje ime, historija bi mogla biti drugačija. Dvoje računalnih naučnika nazvali su tražilicu, koja je tada još bila u izradi – ‘BackRub’ (masaža leđa) zbog načina na koji je procjenjivala važnost web stranica analizirajući povratne veze.

Srećom, Page i Brin konzultirali su se sa svojim kolegama studentima o alternativnim imenima, a jedan od njih predložio je igru riječi ‘Googol’. Matematički izraz ‘Googol’ odnosi se na broj 1 iza kojeg slijedi 100 nula, simbolizirajući ogroman broj. Tehnološki stručnjaci odlučili su se za ovaj naziv jer su smatrali da odražava misiju njihove firme, organiziranje ogromne količine informacija dostupnih na internetu.

Navodno je prijatelj Pagea i Brina pogrešno napisao ‘Google’ prilikom registracije domene, i tako je rođena tražilica koju danas svi poznajemo i volimo. Duo je na kraju zaključio kako im se više sviđa ta pogrešno napisana verzija, pa su odlučili zadržati ime ‘Google’.