U okviru ovog projekta nabavljeno je 175 laptopa, 175 uređaja za elektronsku identifikaciju birača putem otiska prsta i 175 čitača bar koda sa ličnih dokumenata, kao i dodatna oprema potrebna za projekt. 

CIK BiH testira novu izbornu opremu
Foto: Fena | Nabavljena nova oprema

Ceremonija uručenja i demonstracije opreme u okviru projekta "Autentifikacija birača i transmisija rezultata sa biračkog mjesta" održani su danas u u Centru za edukaciju Centralne izborne komisije.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić podsjetila je da je Centralna izborna komisija BiH u saradnji sa Delegacijom Europske unije u Bosni i Hercegovini i Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) 27. februara 2023. godine ozvaničila početak provedbe aktivnosti na pilot projektu "Autentifikacija birača i transmisija rezultata sa biračkog mjesta".

"Pilot projekt je zasnovan na Strategiji unaprjeđenja transparentnosti, integriteta i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, a provest će se na 165 biračkih mjesta u deset osnovnih izbornih jedinica", izjavila je Hadžiabdić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler kazao je da će uručena oprema biti konačno testirana na predstojećim lokalnim izborima 2024.

Sattler napominje da se ovaj projekt uklapa u napore da se Bosna i Hercegovina integriše u Evropsku uniju.

"Demokratski procesi i izborni proces su okosnica demokratije. Mi radimo sve što možemo na poboljšanju ovih osnovnih temelja demokratije. Izmjene Izbornog zakona su nažalost nametnute, poželjnije rješenje bi bilo da su se politički lideri uspjeli dogovoriti, ali to se nije desilo. Nadam se da će ovakvi pilot projekti pomoći u unaprjeđenju izbornog procesa", kazao je Sattler.

Dodaje da je povjerenje u izborni proces u BiH u proteklim godinama narušeno zbog navoda o koruptivnim radnjama i slabe reakcije pravosuđa na navode o izbornim prevarama.

"Projekt neće ove stvari promijeniti preko noći. To se mora uraditi korak po korak. Oprema će pomoći kod identifikacije birača, a aplikacija će ubrzati prijenos podataka u sjedište CIK-a. Ovo je tehnologija koja se koristi širom svijeta i uvjeren sam da će raditi i u BiH", zaključio je Sattler.