Ovogodišnji skup je održan u svjetlu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je prije dva mjeseca prihvatila Generalna skupština UN-a.

U Hrvatskoj obilježen Dan sjećanja na Genocid: Dogodio se jasan i nedvojben čin genocida
Foto: Anadolu Agency | Dan sjećanja na Genocid

Nakon minute šutnje kojom je odana počast žrtvama u Srebrenici, skupu u Maloj vijećnici obratili su se govornici koji su podsjetili na zločin počinjen u Srebrenici te na aktualnosti vezane uz nedavno donesenu Rezoluciju UN-a.

Pokrovitelj komemoracije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pred prepunom Malom vijećnicom podsjetio je kako se ove godine skup održava u svjetlu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je prije dva mjeseca prihvatila Generalna skupština UN-a.

"Rezolucija je svijetu jasno poručila ono čega smo mi već bili svjesni, da se u Srebrenici dogodio jasan i nedvojben čin genocida", poručio je Jandroković.

Jandroković je dodao kako se priznanje strašnih zločina i pokajanje od mnogih čeka tri stoljeća u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj te kako relativiziranje zločina u današnje vrijeme, kada po svijetu bukte novi sukobi i ratovi, mora biti poziv na uzbunu.

"Prije samo sedam dana pokušalo se u parlamentu Crne Gore na jedan perfidan način skrenuti pozornost sa zločina počinjenih u Srebrenici. Taj manipulativni, štetni i nečasni potez onih koji su pozvani šutjeti zbog vlastitih grijeha jednako smo brzo prozreli u Hrvatskoj i ostatku Europske unije", poručio je Jandroković.
Saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić istaknuo je kako je riječ o do sada najvećem broju prisutnih na komemoraciji za Srebrenicu u Hrvatskom saboru.

"Genocid u Srebrenici još uvijek traje i on je ušao u posljednju fazu koja se zove negiranje genocida. Ni danas ratni zločinci za ovaj genocid nisu kažnjeni. Šta više, dobivaju trgove, ulice, studentske domove koji nose njihova imena, koja se dodatno skandiraju i na sportskim događajima. I ne slavi ih se, jer neko zabludno misli da su oni nevini. Ne, slavi ih se, jer su baš odgovorni za hiljade i hiljade ubistava. To pokazuje da društvo nije prošlo katarzu i da zločin nije dobio kaznu", poručio je Hodžić.

Komemoraciji su nazočili i muftija Aziz ef. Hasanović, predstavnici pedesetak veleposlanstava akreditiranih u Hrvatskoj, a između ostalih, skupu su se obratili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Gordan Jandroković, preživjeli svjedoci o Srebrenici i drugi.

Komemoracija se održala pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a na inicijativu saborskog zastupnika bošnjačke nacionalne manjine Armina Hodžića, Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj - Bošnjaci zajedno!, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kao i mnogih drugih bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj.

Hrvatski sabor 2005. godine usvojio je Izjavu o Srebrenici, a 2009. godine proglasio je 11. jula kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovjetnu odluku iste je godine donio i Europski parlament i od tada se komemorativni skup održava u Hrvatskom saboru pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora. Ujedinjeni narodi ove su godine usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici nakon koje se u cijelome svijetu 11. jula obilježava kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.