Foto: Tuzlanski.ba

Youtube ima ozbilnih problema, pristup je otežan ili potpuno nemoguć....

youtube233

Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici kompanije PayPal. Domena „YouTube.com" aktivirana je 15. februara 2005. godine, a tokom narednih mjeseci stranica je razvijana. U maju 2005. godine stranica je javnosti ponuđena na uvid, a šest mjeseci kasnije službeno je otpočela s radom.

youtube-pao

YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska tvrtka Sequoia Capital u novembru 2005. ulaže 3,5 miliona te u aprilu 2006. godine još 8 miliona dolara. 9. septembra 2006. godine najavljeno je da će kompaniju preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u dionicama. Ugovor je zaključen 13. novembra, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.

Prema statističkom istraživanju iz juna 2006. godine na YouTubeu je dnevno pregledavano 100 miliona video isječaka, a tokom 24 sata postavljano 65.000 novih video isječaka. Prema istraživanju tvrtke Nielsen/NetRatings stranicu posjećuje gotovo 20 miliona korisnika mjesečno, od toga 44% žena i 56% muškaraca najčešće dobi od 12 do 17 godina. Prema istraživanju stranice Hitwise.com, 64% mrežnog video prometa u Velikoj Britaniji odvija se na YouTubeu.

Pristup youtube servisu danas je otežan a milioni korisnika se žale da je on tokom cijelog dana nemoguć. Ovakvi problemi se dugo nisu desili, dok čekamo da se iz kompanije i zvanično oglase možemo pretpostaviti da će problemi sa pristupom servisu uzrokovati i velike novčane gubitke.

Ipak, pretpostavlja se da je u pitanju "rušenje" ovog servisa a više informacija možete saznati Ovdje. (Tuzlanski.ba)