U današnjem digitalnom dobu, sigurnost naših pametnih telefona postala je ključna za zaštitu naših ličnih podataka i sprječavanje neovlaštenog pristupa. 

Google priprema nove aplikacije koje će Android telefone dodatno osigurati od kradljivaca
Foto: unsplash | Sigurnost telefona jako značajna

Nove sigurnosne opcije koje Google uvodi imaju potencijal značajno poboljšati sigurnost Android uređaja, čak i u slučaju krađe ili gubitka. 

Svi već znamo za opcije poput "Pronađi moj telefon" na Androidima, ili pod nekim drugim imenom a koje funkcionišu po principu mogućnosti ulogovanja sa drugog uređaja i lociranja svog izgubljenog telefona.

Nove opcije su najavljene na Googleovom I/O 2024. događaju, a sad su postale dostupne u beta verziji pa znamo nešto više o tome kako tačno funkcionišu. Beta verzija ovih opcija trenutno je dostupna ograničenom broju korisnika, a povratne informacije će pomoći Google-u da ih dodatno usavrši prije šireg puštanja.

Opcija Theft Detection koristi senzore u uređaju kako bi prepoznala sumnjive obrasce kretanja koji bi mogli ukazivati na krađu. Ako se prepozna takav uzorak, uređaj se automatski zaključava.

Remote Lock omogućava vlasnicima da daljinski zaključaju svoje uređaje putem sigurnosnog pitanja, što dodaje dodatni sloj zaštite u slučaju gubitka uređaja.

Offline Device Lock namijenjen je zaštiti uređaja čak i kada je izvan mreže, ali ograničenja poput mogućnosti zaključavanja samo dva puta dnevno i ranjivost na Zrakoplovni način rada mogu umanjiti njegovu učinkovitost.

Ove nove sigurnosne opcije su svakako korak naprijed za Android korisnike, ali bit će ključno kako će Google odgovoriti na povratne informacije i dodatno unaprijediti funkcionalnost prije nego što postanu dostupne široj javnosti. Korisnicima se preporučuje da redovno prate ažuriranja i iskoriste nove sigurnosne značajke čim postanu dostupne.