Foto: Tuzlanski.ba

Prema riječima generalnog sekretara FBI, Jamesa Bakera, enkriptovane poruke u WhatsApp-u će agentima predstavljavati "značajan problem".

Nakon što je WhatsApp svim korisnicima omogućio “end-to-end” enkripciju koja sprječava prisluškivanje, oglasio se i FBI kojem se ova ideja uopšte ne dopada.

Prema riječima generalnog sekretara FBI, Jamesa Bakera, ova promjena u aplikaciji koja je u vlasništvu Facebooka će agentima predstavljavati “značajan problem” jer bi kriminalcima i teroristima mogle da “sinu razne ideje”.

Takođe, advokati FBI istakli su da povećanje korištenja ove enkripcije ugrožava istrage.

WhatsApp je 2014. godine počeo sa enkriptovanjem komunikacije u njihovoj aplikaciji, odmah nakon što su procurjele informacije da NSA masovno prisluškuje ljude širom svijeta, a ovo nije jedina kompanija koja je to uradila kako bi uvjerila korisnike da su njihovi podaci sigurni.

WhatsApp

Osnivači WhatsApp-a, Ian Koum i Bryan Ekton, su odmah nakon objavljivanja da je “end-to-end” enkripcija dostupna svima izjavili da je sadržaj razmjenjenih poruka dostupan samo osobi koja šalje i osobi koja prima poruku.

Iako razumijemo pokušaje državnih institucija da učine ljude bezbjednim, želja za smanjenjem enkripcije izlaže lične informacije tih istih ljudi hakerima, ciber-kriminalcima i raznim vladama svijeta – istakli su osnivači WhatsApp-a. (Telegraf.rs)