Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuba se otvara svijetu i poziva turiste (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države odobrile su još komercijalnih avionskih linija prema Kubi, uporedo s unapređenjem odnosa između dvije države.

Aviokompanije šire usluge kako bi udovoljili zahtjevima rastućeg broja turista. Na istoku Kube stanovnici su sretni zbog novih posjetilaca, dok pokušavaju očuvati svoj način života.

Kubanski grad Holguin i cijela regija otvaraju se svijetu. Pristiže sve više komercijalnih aviona, a jedan je doletio čak iz Frankfurta. Jedan turista je za Kubu rekao da je to zemlja “prekrasnih plaža i ljudi”, dodajući kako je sretan što se nalazi tu. Ovo je početak, jer u narednim mjesecima stiže mnogo više turista, koji žele upoznati ljepote plaža i prirode, vidjeti rodno mjesto Fidela i Raula Castra i taksi-kočije.

“Turizam nudi mnogo opcija, prvenstveno na polju rekreacije, jer u ovom gradu nema nikakvog sadržaja, naročito za mlade”, kaže Mayari, stanovnik Holguina.

Ovo je zemlja na koju su Christopher Columbus i rani evropski doseljenici prvi put zakoračili u novi svijet. Holguin je jedno od mjesta koje nije pogodio turistički entuzijazam, pa njegovi stanovnici kažu da su “vijesti da se Kuba mijenja stigle i ovdje. Ali, to su Havana i hoteli na obali. Šta će se dogoditi s Holguinom i sa svim tim netaknutim šarmom i delikatnom infrastrukturom? Kažu da i to žele promijeniti.

 • kuba-havana
 • Bežični internet nije dovoljan

  Zbog tih prednosti, koje privlače strane turiste u ovaj udaljeni region, privreda Holguina je na koljenima, a mladi masovno odlaze u Havanu ili iz zemlje. Nove klupe i bežični internet na plažama nisu dovoljni. Ali, Vlada poručuje da investira i da je spremna za turiste.

  “Gosti su naš prioritet, uzimamo ih veoma ozbiljno. Želimo održiv turizam i veoma profesionalnu uslugu”, rekao je hotelski menadžer Yamile Suarez.

  Reynaldo Rivas ulaže u svoje snove, pretvarajući najstariju zgradu u prelijepom obalnom gradu Gibara u motel i restoran. Žali se, međutim, da vlasti nisu spremne na promjene.

 • kuba-turizam
 • “Nemamo robu. Imamo restoran, ali morao bih biti mađioničar da pokrenem posao. Moram kupovati ilegalno od ribara, jer on nema potrebne dozvole”, kazao je Rivas.

  Mnogo je sličnih primjedbi zbog izostanka ulaganja u putne i smještajne kapacitete.

  Holguin pokušava biti dio nove, bučne revolucije na Kubi, ali mnogi se pitaju je li ipak previše tih i udaljen da bi ga čuli. (Al Jazeera)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,