Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako će poslije korona virusa izgledati turizam?

Preuzmite sliku

Turistička putovanja će još dugo vremena ostati samo u regionalnim okvirima, procjenjuju stručnjaci.

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda procjenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. godinu te da će uslijed toga pod znakom pitanja biti najmanje 100 miliona radnih mjesta, piše Al Jazeera Balkans.

Način na koji će neke zemlje pokušati ublažiti razoran uticaj bolesti COVID-19 na sektor turizma možda ukazuju na to kako će ta industrija u svijetu izgledati poslije pandemije, prenosi Tanjug.

Estonija, Letonija i Litvanija najavile su međusobno otvaranje granica za državljane te tri zemlje od 15. maja, a sličnih inicijativa ima i u drugim dijelovima Evrope.

Što se tiče azijsko-pacifičkog regiona, Novi Zeland i Australija obavezale su se na formiranje bilateralnog “putnog koridora” za turiste kada to bude moguće, ali će za tako nešto biti potrebno da prođe još nekoliko mjeseci.

Ipak, ovakva saradnja će, kako ocjenjuju stručnjaci, još dugo vremena ostati samo u regionalnim okvirima, pa su, naprimjer, takva putovanja iz SAD-a u Aziju za sada veoma daleko.

Bliski politički odnosi

Turistički koridor moguć je i između Tajlanda i Vijetnama, a eksperti smatraju da će, osim ovladavanja pandemijom, jedan od glavnih uslova za dogovore te vrste biti bliski međusobni politički odnosi, kakvi, naprimjer, postoje između Australije i Novog Zelanda.

Postoji veliki znak pitanja kako će se u situaciji poslije pandemije postaviti Kina, zemlja koja svijetu godišnje daje najveći broj turista.

Kina u sve većoj mjeri dozvoljava putovanja unutar svojih granica, koje su za strane državljane za sada zatvorene.

Ankete pokazuju da će se, i kada bude moguće putovanje van njihove zemlje, kineski turisti držati onoga što im je već poznato i neće putovati daleko, kaže Bill Barnett, direktor konsultantske kompanije C9 hotelworks.

To bi moglo značiti da će Tajland, koji godišnje posjeti oko 11 miliona kineskih turista, biti prva zemlja koja će omogućiti putne veze s Kinom, dok će, s druge strane, Peking vjerovatno biti manje zainteresovan za turističke koridore ka zemljama poput Australije, u kojima je zbog pandemije stvoreno antikinesko raspoloženje.

Karantini na otocima

“Mislim da će turizmu štetiti geopolitičke igre ili strategije koje su upotrijebljene da bi se iskoristila ova kriza”, kaže Freya Higgins-Desbiolles sa Univerziteta Južna Australija.

Da bi privukle što veći broj stranih turista, tajlandske vlasti namjeravaju samo za njih odrediti specijalne zone, kao što su odmarališta na otocima, koja bi istovremeno služila kao svojevrsni karantini.

Međutim, nije naročito vjerovatno da će to biti dovoljan podsticaj za turiste koje po povratku sa Tajlanda u njihovim zemljama bude čekao dvosedmični boravak u pravom karantinu.

Uz sve to, postoji pitanje šta u budućnosti čeka putnike u međunarodnom aviosaobraćaju.

Neki eksperti posljedice pandemije bolesti COVID-19 već su uporedili s onima koje su izazvali napadi izvršeni u SAD-u 11. septembra 2001. godine, ali napominju da će akcenat ovoga puta biti na provjeri zdravstvenog stanja putnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,