Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska od stranih turista u devet mjeseci zaradila 8,2 milijarde eura

Preuzmite sliku

Hrvatska je tokom 2021. izgradila imidž sigurne destinacije te da na tome mora nastaviti raditi, saopćila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prihodi od stranih turista u prvih devet mjeseci 2021. iznosili su nešto više od 8,2 milijarde eura, što je 90 posto više nego u isto vrijeme lani, a na nivou 88 posto prihoda iz istog razdoblja 2019, prenose u petak iz Ministarstva turizma i sporta, izdvajajući pritom treće tromjesečje ove godine kao “najbolje turističko ljeto po prihodima”.

U trećem tromjesečju, odnosno tokom jula, avgusta i septembra 2021. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 6,8 milijardi eura.

U odnosu na treće tromjesečje 2019. godine to je porast prihoda za dva posto ili za 148 miliona eura (u trećem tromjesečju 2019. uprihodovano je 6,6 milijardi eura), podatci su Hrvatske narodne banke koje prenose iz Ministarstva turizma i sporta.

“Čestitam svim turističkim djelatnicima i cijelom sektoru na odlično odrađenoj turističkoj godini. Ne samo što smo po prihodima blizu 2019. godine, već su i tijekom ljetnih mjeseci ostvareni najbolji rezultati do sada. Naime, s gotovo 6,8 milijardi eura prihoda od stranih turista, ovo turističko ljeto je do sada najuspješnije u Hrvatskoj i na to svi možemo biti ponosni”, istaknula je u saopćenju ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, prenosi Hina.

Važnost vakcinacije

No, kako dodaje, “pred nama je još jedna izazovna godina, u kojoj će vakcinacija imati jako veliku ulogu i zato ne smijemo u tom segmentu zaostajati za ostalim mediteranskim zemljama”.

Ministrica ističe i da je Hrvatska tokom 2021. izgradila imidž sigurne destinacije te da na tome mora nastaviti raditi, a vjeruje i kako će “u turističkom sektoru opet imati odgovornog partnera kao i 2021. kada su baš turistički djelatnici bili predvodnici u cijepljenju”.

“Strateški ćemo se fokusirati na održivost u svim segmentima našeg razvoja, želimo jačati našu prepoznatljivost po kvalitetnoj i raznolikoj cjelogodišnjoj ponudi, čime možemo osigurati dugoročan uspjeh hrvatskog turizma”, izjavila je ministrica Brnjac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,