Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mediteran će doživjeti velike promjene: Ove popularne destinacije turisti će početi izbjegavati

Preuzmite sliku

Nezapamćeni toplinski valovi i razorni požari izazivaju zabrinutost za budućnost turizma u Sredozemlju. Deseci hiljada turista bili su prisiljeni napustiti hotele i plaže dok se vatrena stihija širila grčkim otocima.

U Italiji je izdano crveno upozorenje za gotovo sve gradove, dok su u Španiji temperature 15 stepeni iznad uobičajenih razina za ljetnu sezonu. Turizam igra važnu ulogu u gospodarstvu na području Mediterana. U Grčkoj taj sektor čini gotovo četvrtinu BDP-a, a u Italiji i Španiji oko 10 posto. Prihodi od turizma zauzimaju iznimno velik udio i u hrvatskom BDP-u.

Iako Svjetsko vijeće za putovanja i turizam procjenjuje da će evropski turistički sektor rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,3 posto do 2032., učestalost ekstremnih događaja u južnoj Evropi mogla bi nagnati turiste da ljeti zaobilaze popularne destinacije u Sredozemlju, piše Jutarnji.

Analiza Evropske putničke komisije, udruge nacionalnih turističkih organizacija, pokazuje da je broj evropskih turista koji planiraju putovati u mediteranska odredišta tokom ljeta i jeseni pao za 10 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine. Prema procjeni agencije Moody, toplinski valovi “mogu dugoročno smanjiti privlačnost južne Evrope kao turističke destinacije ili, u najmanju ruku, smanjiti potražnju ljeti, što će imati negativne privredne posljedice s obzirom na važnost sektora”.

Međutim, turističke agencije za sada nisu zabrinute i tvrde da ekstremna vrućina nije utjecala na turističke brojke. Samo sedam posto evropskih putnika izjavilo je da su im ekstremni vremenski uslovi najveća briga vezana uz ljetni odmor. Najveću bojazan evropskim turistima izaziva porast troškova zbog inflacije, pokazuje analiza Evropske putničke agencije.

Međutim, u jednoj se stvari stručnjaci slažu – da će se neki aspekti turizma morati promijeniti te će se agencije i turoperatori morati prilagoditi promjenama. Broj posjetitelja na Sredozemlju mogao bi porasti u proljeće ili zimu, a tokom ljetnih mjeseci sjeverni dio Evrope mogao bi imati sve veći broj putnika. Sve je vjerovatnije i da će turisti odgađati rezervacije do posljednjeg trena na temelju vremenske prognoze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,