Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grčka pokreće turističku sezonu, sutra 110 međunarodnih dolaznih letova

Preuzmite sliku

Grčka je u petak započela svoju turističku sezonu, a vlada i turistički operateri nadaju se da će sunce, plaže i more donijeti prijeko potreban porast prihoda nakon prošlogodišnje loše turističke sezone.

“Dižemo sidro”, izjavio je ministar turizma Harry Theoharis pokrećući turističku sezonu u četvrtak navečer iz drevnog grčkog hrama Posejdon na rtu Sounion u blizini Atine, prenosi AFP.

Dodao je da su strani turisti željni povratka u Grčku.

Najava je označila za ugostitelji i vlasnike kafića željno očekivane pripreme za povratak turista.

“Nadamo se dobroj sezoni … i da će ljudi odabrati našu zemlju i naš otok”, rekao je Alexandros Koukourakis dok je postavljao stolove i stolice u svom restoranu u blizini starog grada Chania, na otoku Kreti.

Prema vladinim propisima objavljenim u srijedu, svi koji putuju na grčke otoke morem ili zrakom moraju pokazati potvrdu o vakcinisanju ili negativan rezultat COVID-19 testa.

Vodeći evropski turoperator TUI zakazao je 120 letova za Grčku do kraja maja, pri čemu će prvih šest krenuti u petak, a još 15 u subotu.

U petak se u 14 regionalnih grčkih zračnih luka očekuje oko 40 međunarodnih dolaznih letova, a u subotu još 110.

Većina otoka ima manje zdravstvene ustanove od kopna, a u toku je inicijativa za vakcinisanje lokalnog stanovništva.

U Grčkoj sa 10,8 miliona stanovnika već je dato gotovo četiri miliona vakcina, uključujući oko 1,4 miliona dvostrukih doza.

S nekoliko ograničenja koja još uvijek vrijede za putnike u cijeloj Evropi, grčki hotelijeri očekuju da će se turistički sektor pojačati od kraja juna ili početkom jula, uz veće brojke o vakcinisanju.

Pandemija je snažno uticala na grčku ekonomiju, koje se uvelike oslanjalo na turistički sektor koji čini više od 20 posto BDP-a.

Prihod od turizma opao je na 4,28 milijardi eura u 2020. godini u odnosu na 18 milijardi eura u 2019., dok su dolasci turista pali za 76,5 posto na samo 7,4 miliona, prema podacima Grčkog instituta za turističku konfederaciju (INSETE).

Grčka vlada, kao i ostale države turizma na jugu EU, žele da se Bruxelles brzo dogovori o pasošu koja bi omogućio onima koji su vakcinisani, ili imaju negativan test ili antitijela nakon što su prebolovali COVID-19, da putuju bez obaveze boravka u karantinu.

Otvaranje turističkog sektora znači da će Grcima biti dopušteno slobodno kretanje unutar zemlje po prvi put od novembra prošle godine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,