Zašto je slavni glumac morao vratiti Oskara
Foto: Tuzlanski.ba

Prošle godine Leonardo DiCaprio vratio je Oskara za najboljeg glumca, kojeg je 1954. godine osvojio Marlon Brando za ulogu u filmu ˝Na dokovima New Yorka˝.

Iako je od tada prošlo više od godinu, detalji su se pojavili jučer kada je ˝New York Times˝ objavio priču o malezijskom biznismenu Jho Lowu, koji je umiješan u istragu jer je DiCapriju poklonio Oskara.

Prema navodima ˝Timesa˝, Low i drugi, poput malezijskog bivšeg premijera Najiba Razaka navodno su pronevjerili milijardu dolara iz investicionih fondova malezijske vlade.

Inače, Low je finansirao DiCaprijev film ˝Vukovi s Wall Street-a˝, a slavni glumac i druge poznate osobe, poput Mirane Kerr morali su se odreći poklona koje su primili. Među poklonima su bili veliki klavir i slike Pabla Picassa, piše "People".

Vraćeni Oskar sada je u federalnom skladištu u Teksasu.

˝Nastojalo se otkriti da li pokloni ili donacije potiču od partija protiv kojih se vode istrage, kako bi se vratili. Gospodin DiCaprio vratio je Oskara kojeg je osvojio Marlon Brando, a kojeg je dobio u znak zahvalnosti za predan rad na filmu Vukovi s Wall Street-a˝, naveli su DiCaprijevi zastupnici u izjavi od prošle godine.

Interesantno je da je Brandov Oskar nestao iz njegove kuće u Hollywoodu, da bi ga kasnije kupio Low za 600.000 eura od jednog dilera rijetkih stvari. Low je u bjekstvu, a pema nekim saznanjima, krije se u Kini, gdje ga navodno kriju tamošnje vlasti.

Osim DiCaprija, i Miranda Kerr sarađuje sa vlastima u vezi sa vraćanjem klavira, a njen advokat Mark Fabiani izjavio je da se taj proces iskomplicirao jer da bi se klavir iznio iz objekta, mora se srušiti dio kuće. (Tuzlanski.ba)