Uskoro počinje prvi "Balkan Unplugged" Acoustic Rock Fest u Tuzli
Foto: Tuzlanski.ba

Bliži se početak prvog Balkan Unplugged Acostic Rock Festa u Tuzli posvećenog akustičarskim izvedbama u rock muzici.

BUARF info plakat Pod sloganom "I kada nema struje neka bude muzika" Bosanski kulturni centar TK Tuzla u periodu od 7. do 9. juna tekuće godine organizuje međunarodni festival "Balkan Unplugged". Balkan Unplugged festival bit će otvoren 7. juna Izložbom analognih fotografija umjetnice Andree Tešanović ''Duh Tuzle'' i dokumentarnim filmom o grupi Ekatarina Velika ''EKV-Kao da je bilo nekad".

''Izložbu ''Duh Tuzle'' definišu lokalni patriotizmi i strast prema ogranskom witchouseu. Fotografije nisu naknadno digitalno manipulisane. "EKV-Kao da je bilo nekad" je dokumentarni film o grupi Ekatarina Velika (1981 - 1994). Bend je ostavio dubok trag na ex-YU sceni osamdesetih godina prošlog stoljeća, da bi potom neobično tragično završio - čak pet članova kreativne jezgre grupe umrlo je u periodu od 1992. do 2002. Uz razgovore s preko pedeset protagonista (s preživjelim članovima grupe, kolegama, rođacima, prijateljima, suradnicima, obožavateljima i kritičarima) film nudi i velik izbor snimaka iz bogate arhive koju je redatelj osobno skupljao više od dva desetljeća, te neke dosad neobjavljene snimke.

Gosti projekcije su režiser Dušan Vesić i koscenaristica Sandra Rančić a nakon premijere se družimo i razgovaramo za gostima. Vidimo se!, istakao je producent festivala Damir Pirić.

U subotu i nedjelju, 8. i 9. juna očekuje nas dosta dobre muzike. Finalisti takmičarskog dijela Balkan Unplugged Festa u Tuzli takmičit će se za dosta vrijedne nagrade ali i za pobjednika prvog Balkan Unplugged Festa. Među finalistima su grupe iz cijele bivše Jugoslavije: "GARAGE IN JULY", Osijek, Hrvatska, "FOUNDATION", Beograd, Srbija, "UNCLE SAM DECIDED", Sarajevo, BiH , "IVANA PICEK", Zagreb, Hrvatska, "DROP ACID", Tuzla, BiH, "LORNA WING ", Beograd, Srbija, SEBASTIAN DOE ", Zagreb, Hrvatska , "SKORO PA SIVA", Tuzla, BiH, "ORGANIZAM ", Beograd, Srbija, "SARA RENAR ", Zagreb, Hrvatska

Rambo Amadeus prva je zvijezda ''Balkan unplugged'' Acoustic Rock Festa u Tuzli i svoj koncert će održati 8. juna 2013. godine, nakon prvog takmičarskog dana. Dan kasnije Rambo Amadeus će u okviru Festivala održati i radionicu za mlade muzičare o temama vezanim za akustiku i akustičarske rock svirke. Takođe, beogradska alternativna rock grupa Stray Dogg nastupit će na "BALKAN UNPLUGGED" Acoustic Rock Festivalu u Tuzli. Beograđani će održati koncert druge večeri Festivala, 9. juna 2013. gdje će tuzlansku publiku obradovati sa svojim veoma popularnim pjesmama sa dva albuma "Almost" i "Fire's never wrong".

U sklopu ovogodišnjeg debitantskog BALKAN UNPLUGGED Acoustic Rock Festivala održat će se radionice svjetskih poznatih muzičara Predraga Stankovića, Dragoljuba Đurićića i Ramba Amadeusa.

''Pozivnice se nalaze u sklopu festivalske karte koja je 20 KM, a možete je nabaviti u CD Shopu ''Sejo i Vili'' ili u Marketingu BKC-a Tuzla (035/ 311 070). Radionica prof. Predraga Stankovića ''Gdje se susreću klasična i rock gitara'', održat će se u subotu, 8. juna sa početkom u 12 sati. Bubnjarska radionica neprikosnovenog Dragoljuba Đuričića odražat če se isti dan sa početkom u 13 sati, a ulazi su uz pozivnicu ili festivalsku kartu. U nedjelju 9. juna svoju radionicu za mlade muzičare održat će Rambo Amadeus o temi ''Savremena muzika i savremeno društvo'' sa početkom u 13 sati. Ulaz uz pozivnicu ili festivalsku kartu'', istakao je producent Damir Pirić.

Festivalsku ulaznicu koja sadrži 6 zasebnih ulaznica za sve događaje u sklopu BUARF-a možete kupiti u marketing službi BKC Tuzla (035 311 070) i kod Seje i Vilija na tuzlanskom Korzu.