Scarlett Johansson bi mogla tužiti OpenAI?
Foto: Tuzlanski.ba

Postoji mogućnost da će poznata glumica Scartlett Johansson tužiti OpenAI.

Johansson je rekla da ju je OpenAI pokušao angažirati da da glas AI asistentu za ChatGPT koji je odbila. Nakon toga pojavio se glasa za glasovnog asistenta koji liči na glas Scarlett Johansson i to na glas umjetne inteligencije iz filma "Her" u kojem je upravo Johansson - umjetna inteligencija.

Inače, glasovni asistent se zove Sky, jer su u OpenAI željeli brendirati ovaj alat s asocijacijom na nešto energično, lako, vazdušasto. Suosnivač i CEO OpenAI Sam Altman mogao bi se naći izravno na nišanu takve tužbe.

Neki pravni eksperti tvrde kako Johansson ima dobre šanse dobiti spor ako ga pokrene. Drugi tvrde kako OpenAI uopće nije kopirao njen glas, jer je koristio glas druge glumice nakon što ih je Johannson odbila te da osnove za tužbu nema.

Kako za CNN objašnjava pravna stručnjakinja Tiffany Li, iako to što OpenAI tvrdi i ima dokaze kako nije kopirao glas Scarlett Johansson, to bi moglo biti dovoljno da odbije tužbu za autorska prava, ali gotovo sigurno ne bi izoliralo OpenAI od druge vrste spornog zakona.

Ovo je zapravo klasični incelski primjer nasilja nad ženom, baš kao i deepfakes Taylor Swift.