Foto: Tuzlanski.ba

Serijal „Moj uzor“ sadrži 13 kratkih igranih epizoda koje na izvanredan način, kroz priču grupe mladih ljudi, govori o pitanjima sa kojima se svakodnevno susrećemo te nudi odgovore kroz život i riječi Allahovog Poslanika Muhameda s.a.w.s.

Predstavljen je u igrano-edukativnoj formi, gledljiv za sve uzraste a rađen je u domaćoj produkciji. Serijal obrađuje teme kao što su, odnos prema prijateljima, roditeljima, komšijama, prirodi, ali se dotiču i nekih društvenih pitanja, kao što su poticanja na društveni aktivizam, odnos prema ugorženim kategorijama stanovništva, kao i uspostavljanje zdravih odnosa među ljudima generalno. U vremenu kada se pojavilo mnogo društvenih bolesti i deformacija, zbog čega su mladim ljudima ponuđeni često pogrešni sistemi vrijednosti, što opet rezultira generacijskim promjenama i vodi ka dodatnim moralnim krizama, ovakav projekat predstavlja poziv na povratak univerzalnim vrijednostima.

Ovim serijalom pokušalo se primijeniti hadise poslanika Muhameda a.s. na konkretne životne situacije grupe mladića i djevojaka srednjoškolskog uzrasta, uzrasta u kojem je svako od nas pokušao dati odgovore na velika pitanja i tako shvatiti sebe i svoje okruženje.

U ovom serijalu opisuju se svakodnevne situacije iz života ovih mladića i djevojaka kroz prizmu historije, religije, duhovnosti, humora, opasnosti i naravno hadisa o Poslanikovom s.a.w.s. životu i postupcima.

Serija ima za cilj da pomoviše moralne vrijednosti, međuljudske odnose, odnos prema roditeljima, porodici, također, podstiče ljubav prema knjizi i učenju, odnosu prema okolini u kojoj živimo. Također, željelo se približiti ona  kvaliteta „svakodnevnog“ u opisima, prenošenju i shvatanju hadisa o životu Poslanika s.a.w.s., ogoljena od bilo kakvog formalizma i retorike,  svedena na svijet kakvog ga žive srednjoškolci u svjetlu svake njihove šale, nade, tuge, brige, nesebičnosti ili straha.

Svaka epizoda govori o posebnoj temi, na jedan zanimljiv način, predstavljajući određenu problematiku, nakon čega nudi odgovor i rješenja, samom radnjom epizode, ali i naracijom, koju govori Mugdim Avdagić.

Nakon televizijskog emitovanja, na nekoliko TV stanica tokom mjeseca ramazana, Serijal će se moći gledati i na youtube kanalu, gdje će se sedmično, postavljati po jedna epizoda.

Ekipu Serijala čine:

Producent: Mahir Agić

Režija: Kenan Kulenović

Scenario: Aida Pilav

Kamera: Admir Švrakić i Armin Karalić

Asistenti režije: Kerim Mašović i Damir Kustura, Adnan Ljevo.

Ton: Adis Baždarević

Svjetlo: K-LIGHT, Adnan Pertef, Izudin Borovina

Montaža: Mahir Agić

Kolor: Faris Dobrača

Šminka: Maja Talović

Scenografija: Edna Slipčević

Kostim: Adnan Hajrulahović

Muzika: Halid Hajduković

Odabir i prilagođavanje tema: Adnan Ljevo

Verifikacija vjerskog teksta: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Uloge igraju: Mugdim Avdagić, Aida Bukva, Damir Kustura.

Djecu glume polaznici Multimedijalnog projekta - radionica scenskih umjetnosti/JU Centar kulture i mladih Općine Centar – Sarajevo: Arian Redžo, Amina Đulović, Amina Duraković, Faris Mujezinović, Haris Softić, Jasin Džanović.

Specijalni gosti Serijala: Adnan Hasković, Aleksandar Seksan, Faketa Avdagić, Irma Alimanović i Suada Ahmetašević.

Realizator projekta je Udruženje za blagostanje, organizacija koja je već dugo vremena realizuje mnoge projekte sa ciljem popravljanja kvaliteta života narodu Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na ugrožene i ranjive kategorije. Ovo je njihov prvi projekat ovakve vrste. (Tuzanski.ba)