Nakon 40 godina otkriveno o čemu zapravo govore stihovi legendarne "Bohemian Rhapsody"
Foto: Tuzlanski.ba

Jedan od najvećih hitova ikada, "Bohemian Rhapsody", objavljen je 31. oktobra 1975. godine. Freddie Mercury, pokojni frontmena Queena, jednom je rekao da pjesma govori o vezama, a njeno značenje nisu željeli otkriti ni drugi članovi benda.

Četrdeset godina kasnije Freddiejeva biografkinja Lesley-Ann Jones tvrdi da stihovi nose tajnu poruku, a ona je Freddiejevo priznanje da je homoseksualac, piše Daily Mail, prenosi Index.hr. S njom se slaže i tekstopisac Tim Rice, koji je dobro poznavao Freddieja.

"Meni je prilično očito da je to Freddiejevo priznanje. Razgovarao sam o tome s Queenovim bubnjarom Rogerom Taylorom. Poruka je jasna, Freddie je priznao da je homoseksualac", smatra Rice.

"U stihu "Mama, I just killed a man" (Mama, upravo sam ubio čovjeka) Freddie je ubio starog sebe, osobu koja je dotad bio. Stih "Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead" (Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao biti i sad pokušava živjeti s novim Freddiejem", rekao je Rice.

Dodaje da stih "I see a little silhouetto of a man" (Vidim malu sjenu čovjeka) govori o tome da ga još proganja to što je napravio.

"Kad god čujem tu pjesmu, vidim ga kako se pokušava riješiti jednog i prihvatiti drugog Freddieja. Je li uspio? Mislim da se dobro nosio s tim", tvrdi Rice.

Jones tvrdi da je pitala Freddieja je li pjesma njegovo priznanje da je homoseksualac, a on se nasmijao, te nakon kraće šutnje rekao da nije trenutak za to. Tvrdi da joj je njegov ljubavnik Jim Hutton to potvrdio nakon Freddiejeve smrti.

"Bila si u pravu, nikad nije javno namjeravao priznati, morao je glumiti hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Freddiejeva ispovijest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio sretniji da je mogao biti to što jest. Svijet je dobio priliku čuti maštovito remek-djelo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pjesma bila ono što je Freddie uistinu bio", rekao joj je Hutton. (Tuzlanski.ba)