Francuski film "Adelin život" dobitnik Zlatne palme (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Francusko-tuniski redatelj Abdellatif Kechiche dobitnik je Zlatne palme na 66. Canneskom filmskom festivalu za francuski film "Adelin život" ("La vie d'Adele"), priču o strastvenoj vezi dviju mladih žena.

s1.reutersmedia.netPublika je dugotrajnim pljeskom pozdravila uplakane glumice, Adele Exarchopoulos i Leu Seydoux te redatelja Abdellatifa Kechichea. Ovo je prvi put da se cannesova Zlatna palma dodjeljuje filmu koji otvoreno govori o homoseksualnosti, ovaj put ženskoj.

Francuska je opet dobitnica ove glavne nagrade, pet godina nakon filma Laurenta Canteta "Među zidovima" ("Entre les murs").

- Htio bih ovu nagradu, ovaj film, posvetiti toj lijepoj francuskoj mladosti koja me je puno toga naučila o duhu slobode, o "zajedničkom životu" kao i "jednoj drugoj mladosti, iz tuniske revolucije, koja također želi slobodno živjeti i ljubiti - rekao je redatelj, vidljivo ganut i sretan.

"Adelin život - poglavlje 1 i 2", slobodna adaptacija animiranog filma "Modro je topla boja" Julie Maroh, osvojio je srce kritike odmah nakon prikazivanja.

Dobitnik Grand Prixa je "Inside Llewyn Davis" američkih redatelja Joela i Ethana Coena. Nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke francusko-argentinske glumice Berenice Bejo za ulogu u filmu "Prošlost" ("Le Passe").

Amerikanac Bruce Dern nagrađen je kao najbolji glumac za ulogu u "Nebraski".

Nagradu za najboljeg redatelja primio je Meksikanac Amat Escalante za "Heli". Najbolji scenarij je "A touch of sin" Kineza Jie Zhangkea.

Nagradu ocjenjivačkog suda dobio je Japanac Hirokazu Kore-Eda za "Kakav otac, tvoj sin" ("Tel pere, ton fils").

Dobitnik Zlatne kamere je Singapurac Anthony Chen za "Ilo Ilo", a Zlatnu palmu za kratkometražni film osvojio je Južnokorejac Byoung-gon Moon za "Safe", prenio je portal Dnevnik.hr.