Bali-beg u Zetri izvodi borbu matrak iz "Sulejmana Veličanstvenog"?
Foto: Tuzlanski.ba

Za plesni performans koji će čuvena svjetska trupa "Vatra Anadolije" ("Fire od Anatolia") izvesti 29. marta u sarajevskoj Zetri, vlada ogromno interesiranje.

dali-beeg

Iako je do nastupa turske grupe koja je oborila dva Ginisova rekorda, ostalo više od mjesec i po, organizator spektakla Faruk Drina ističe kako je već rezervirana trećina ulaznica. Zvanična prodaja počinje 22. februara.

Originalna postava

"Vatra Anadolije", koja u Sarajevo stiže u originalnoj postavi pod rukovodstvom Mustafe Erdoana (Erdogan), ima visoke produkcijske i tehničke zahtjeve.

- Njihov menadžment je vrlo zahtjevan, jer izvode skupe i komplicirane performanse. Iako ćemo uspjeti osigurati sve što su od nas tražili, sedam dana prije nastupa oni će poslati ekipu koja će doći u Zetru da provjeri je li sve spremno kako bi grupa mogla izvesti ono što se od njih očekuje, a to je vrhunski scenski spektakl. Mi smo se potrudili da osiguramo što više domaće opreme, čak 70 posto, a ostatak grupa dovozi sa sobom iz Turske. U Sarajevo će biti dopremljen i posebni baletni pod, koji mi, nažalost, nemamo u BiH - navodi Drina.

"Vatra Anadolije", koja je osnovana 1999. godine, trenutno je poznata po izvedbi predstave "Troja" ("Troya").

- Bili smo u pregovorima i za ovaj dio. No, zbog makete trojanskog konja, čija je visina čak osam i po metara, odustali smo, jer nismo u mogućnosti da ga prenesemo. Stoga smo se odlučili za performans "Evolucija" ("Evolution"), koji će biti izveden u dva dijela od po 45 minuta, a u okviru kojih će članovi promijeniti čak 800 kostima. Pauzu, koja će trajati 20 minuta, predvidjeli smo za nastup posebnog gosta, čiji dolazak još želim držati u tajanosti radi što veće neizvjesnosti - govori Drina.

Ratnici i begovi

No, ranije smo ekskluzivno objavili kako bi specijalni gost večeri trebao biti megapopularni Bali-beg, turski glumac Burak Ozčivit (Ozcivit), koji se proslavio ulogom u seriji "Sulejman Veličanstveni".

Kako doznajemo, Burak bi na sceni trebao izvesti simulaciju borbi matrak, odnosno poznatu borbu u kojoj su se ratnici i begovi upoznavali, a koja je prikazana i u "Sulejmanu Veličanstvenom".

U prodaju će biti pušteno 8.000 ulaznica

- Zbog sjedišta u Zetri koja će biti numerisana, broj ulaznica bit će ograničen na 8.000. Dogovoreno je i TV snimanje spektakla, a kako je "Vatra Anadolije" vrlo zahtjevna i po tom pitanju, snimanje smo dogovorili na visokom profesionalnom nivou - navodi Drina.

Avaz / Tuzlanski.ba