Arnold Schwarzenegger o svom ocu nacisti koji je 'slomljen' krivnjom
Foto: Tuzlanski.ba

Arnold Schwarzenegger opisao je kako je njegov otac bio "slomljen" krivnjom nakon pada nacističke Njemačke, u strastvenom videu upozoravajući na porast antisemitizma.

Glumac i bivši guverner Kalifornije objavio je u utorak 12-minutno obraćanje na YouTubeu, rekavši: "Ne želim propovijedati zboru ovdje."

Umjesto toga rekao je da se želi obratiti ljudima koji bi mogli zalutati u antisemitske teorije zavjere i druge oblike mržnje.

"Želim da znaš gdje taj put završava", rekao je.

Za njegovog oca to je završilo cjeloživotnim osjećajem krivnje i tjeskobe, dodao je.

Schwarzeneggerov otac, Gustav, služio je kao član paravojne postrojbe Nacističke stranke, kolokvijalno poznate kao smeđekošuljaši. Završio je kao jedan od "slomljenih muškaraca kojima sam bio okružen dok sam odrastao u Austriji nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Schwarzenegger.

"Znate, pili su da umrtve svoju bol", nastavio je glumac Terminatora. "Njihova su tijela bila izrešetana ranama i gelerima uoči rata, a njihova srca i njihovi umovi bili su jednako prožeti krivnjom."

"Ali osim krivnje i ozljeda, osjećali su se kao gubitnici", rekao je.

"Na kraju, zapravo nije bilo važno zašto su se pridružili (Nacističkoj stranci). Svi su bili slomljeni na isti način."

Schwarzeneggerov video dolazi usred brojnih upozorenja o porastu antisemitizma i drugih oblika mržnje u SAD-u.

Istraživanje Američkog židovskog odbora u jesen 2022. pokazalo je da 82% američkih Židova kaže da se antisemitizam povećao u posljednjih pet godina. U međuvremenu, Liga protiv klevete zabilježila je porast antisemitskih incidenata u SAD-u za 34 posto u 2021., izvijestio je PBS.

Schwarzenegger se već prije oslanjao na mračnu povijest svog oca. Nakon pobune na Kapitolu 6. januara 2021., apelirao je na ekstremiste da izbjegnu sudbinu njegova oca.

U augustu 2021., dok je pandemija COVID-19 nastavila pustošiti SAD, napisao je članak u kojem je prekorio ljude zbog usporedbe zahtjeva za maskama i vakcinom s fašizmom.

Ubrzo nakon ruske invazije velikih razmjera na Ukrajinu 2022., Schwarzenegger je uputio izravan apel ruskim građanima. Uspoređujući ih s Drugim svjetskim ratom, pozvao ih je da ne nasjedaju na propagandu Kremlja na isti način na koji je njegov otac bio pod uticajem Hitlera i njegovih saveznika.

Schwarzenegger, koji je prije nego što je postao glumac i političar bio bodybuilder, prošle je godine posjetio koncentracijski logor Auschwitz. Nakon posjeta rekao je da te "uteg na leđima pogodi na samom početku, teži od bilo kojeg čučnja koji sam ikada napravio".