Večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je premijera dokumentarnog filma ''Konjuh zove'' iza kojeg stoje aktivisti Pokreta Karton revolucija. 

U Tuzli upriličena premijera dokumentarnog filma ''Konjuh zove'' Karton revolucije
Foto: Tuzlanski.ba | 820 dana kontinuirane borbe

Dokumentarni film predstavlja svjedočenje aktera kao i prezentaciju medijskih i drugih materijala nastalih za vrijeme borbe aktivistkinja i aktivista Pokreta Karton revolucija i građanki i građana Bosne i Hercegovine za zaustavljanje i korupcije ekocida na planini Konjuh.

''Primjerom filma slavimo pobjedu običnih ljudi nad korumpiranim sistemom i spas jednog od najznačajnijih ekosistema sjeverne Bosne'', poručili su aktivisti Karton revolucije.

Podsjećamo, borba aktivista za zaštitu planine Konjuh trajala je 820 dana. Adi Selman i Nedim Musić su prije više od dvije godine primijetili nelegalnu sječu šume u zaštićenom dijelu planine Konjuh i jasno i glasno upozorili da Konjuhu prijeti devastacija.

Vezani članak Borba urodila plodom: Konjuh konačno dobija rampe i video nadzor

Kroz svoj put borbe nailazili su na brojne prepreke, poput ignorisanja od strane nadležnih, prijetnji, pa čak i fizičkih napada, ali nisu odustajali u cilju da zaštite ovaj ekosistem.

I uspjeli su. Uposlenici Zaštićenog pejzaža "Konjuh" moraju postaviti rampe i videonadzor s obzirom na to da je na nedavno održanoj sjednici Vlade usvojena Informacija Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK o provedenim aktivnostima na uspostavljanju zaštitnih mjera u Zaštićenom pejzažu “Konjuh” zajedno sa aktivnostima koje je provela javna ustanova. Bio je to pečat na trud i zalaganje aktivista. 

Kako je izgledalo 820 dana kontinuirane borbe za povećanje zaštite planine Konjuh? Kako su se aktivisti izborili za konačan cilj izmjene elaborata, nabavku videonadzora, postavljanje rampe i nadzorne kućice u Kladnju, dokumentovali su u filmu pod nazivu ''Konjuh zove'' čija premijera je večeras, a film će imati svoja druga prikazivanja kako bi svi građani mogli vidjeti kako je protekla ova mukotrpna borba.