Snimanje filma na lokacijama u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti završeno sutra, nakon čega slijedi postprodukcija u Sjedinjenim Američkim državama.

Tuzlak sa ekipom iz Netflixa snima film u BiH: Radi se o istinitoj priči koju mi je ispričao amidža
Foto: Damir Vukovljak | Drama sa elementima komedije

Ideju za film dobio je Damir Vukovljak, Tuzlak koji godinama unazad živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako mu filmska industrija nije primarno zanimanje, odlučio se oprobati napisavši scenarij, a sve je, kako kaže, prema istinitoj priči koju mu je ispričao njegov amidža. 

''Ovo je istinita priča koju mi ​​je ispričao moj amidža u Tuzli kada sam se vratio na sahranu svoje bake početkom 2000-ih. Zaista mi se sviđa činjenica da su to tragične i komične dvije stvari koje povezujem sa Bosnom'', kaže Vukovljak na početku razgovora za Tuzlanski.ba

Priču je Vukovljak ispričao svom prijatelju Brentu Butleru, inače režiseru, kojem se ona izuzetno dopala te nije bilo dileme da će se pretvoriti u film. 

S obzirom na to da je Butler trenutno na realizaciji dva projekta za Netflix, bilo je upitno kada će pronaći vrijeme za snimanje, no jednog dana u 17 sati je samo napustio svoje kolege rekavši im ''Vidimo se za 7 dana'', a Damiru je saopštio da sve scene moraju biti snimljene za šest dana.

Tako su se spakovali i krenuli za Bosnu i Hercegovinu uz dobru pozitivnu energiju i vjeru da će uistinu uspjeti sve završiti. 

U dogovoru sa HudHud produkcijom, sve je vrlo brzo organizovano i krenulo se sa snimanjem. Ono što je zanimljivo jeste da je glumačka postava dijelom iz Bosne i Hercegovine, a ulogu glavnog glumca dobio je tuzlanski glumac Irfan Kasumović.

Film će početi tako što Irfanu javljaju da mu je preminula majka, nakon čega on iz svoje radionice s VW Golf 4 kreće u Švedsku po njeno tijelo kada počinju sve njegove zgode i nezgode. Tako je žanr filma drama koja ujedno ima i segmente komedije te će zasigurno osvojiti publiku.

''Naš režiser Brent Butler rekao je da su lokalna ekipa i glumci nevjerovatno profesionalni, vrijedni i da će se ovaj kratki film snimiti u rekordnom roku'', ističe Vukovljak. 

Sama priča je povezana sa našom državom zbog čega je i bilo jako važno da lokacije budu autentične.

''Priča mora biti ispričana u Bosni i postava mora biti ovdje zbog autentičnosti ljudi o kojima se priča. Nema načina da se ovo lažira u LA. Lokacije između Švedske i Bosne govore o temi filma jer prikazuje sukob kultura oko gubitka'', objašnjava Damir. 

O samoj temi filma Vukovljak nije mnogo otkrio, jer, kako ističe, pravi smisao će svi shvatiti tek nakon što pogledaju film.

''Ovaj film govori o stoicizmu i tuzi. Jednostavno o čovjeku koji izgubi majku još dva puta u rasponu od 40 sati. Ako to zvuči čudno, morat ćete pričekati dok ne pogledate film da biste imali savršen smisao'', ističe scenarista. 

Snimanje bi trebalo biti završeno sutra, nakon čega slijedi postprodukcija u Sjedinjenim Američkim državama.

''Svakodnevno pravimo čaroliju pred kamerom i zaista imam najveće priznanje i ljubav prema svima koji su uključeni u ovaj film'', zaključuje. 

Plan je da film bude prikazan već naredne godine na nekom od bosanskohercegovačkih, evropskih ili svjetskih festivala kratkog filma.