Netflix ukida hit seriju. Fanovi bijesni
Foto: Tuzlanski.ba

Netflix je upravo otkazao pet serija sedam dana nakon završetka štrajka glumaca.

Sada, kad su štrajkovi u Hollywoodu gotovi, streaming-platforme moraju donijeti odluke o svojim postojećim sadržajima, a očekuje se da bi mnogi mogli biti ukinuti zbog rastućih troškova nakon što je produkcija na svim projektima bila u zastoju.

Netflix je već izdvojio pet serija, od kojih je jedna bila hit i imala je veliku bazu obožavatelja, koji su se zalagali za novu sezonu a to je Shadow and Bone.

Iako je prva sezona serije, adaptirana prema romanima Grishaverse Leigh Bardugo, bila hit na Netflixu, druga nije postigla toliki uspjeh, zbog čega je donesena odluka o ukidanju s obzirom na velik budžet.

Više se neće snimati animirane serije Agent Elvis i Captain Fall, kao ni serija Glamorous s Kim Cattrall i naučno-fantastična komedija Farzar.

Komentirajući otkazivanje Shadow and Bonea na Instagramu, Bardugo je rekla da joj je "srce slomljeno" i da je duboko razočarana" tom viješću. Međutim, dodala je da je jako zahvalna, rekavši:

"Većina autora nikada ne vidi adaptaciju svog djela. Mnogi koji to učine na kraju požale to iskustvo. Jedna sam od rijetkih koje mogu gledati adaptaciju s ponosom i ogromnom radošću."

View this post on Instagram

A post shared by Leigh Bardugo (@lbardugo)

Fanovi bijesni: Zašto uopšte prave serije?

Obožavatelji ipak kritikuju ovu odluku, a mnogi sumnjaju u motive streaming-servisa.

Pisac Hector Navarro napisao je: "Nemojte se nikada, ni iz kojeg razloga, zaljubiti u Netflixovu seriju. Ukidaju ih prvom prilikom."

"Zašto praviti serije ako ih nećete završiti?", "Ovo je bila najbolja serija na platformi", "Kako mogu ukinuti seriju bez završetka radnje?" samo su neki od komentara gledatelja.

Zvijezde Shadow and Bonea su Ben Barnes, Jessie Mei Li i Archie Renaux. Nakon objavljivanja druge sezone ranije ove godine, gledaoci su pozvali Netflix da produži seriju za još jednu sezonu zbog neizvjesnosti na kraju.

U prošlosti je platforma otkazala brojne popularne serije nakon dvije sezone, kao što su Sense8 i Altered Carbon.

Ranije ove godine Netflix je šokirao gledaoce, odbivši produžiti 1899 za drugu sezonu, uprkos činjenici da je trailer na njemačkom jeziku bio po gledanosti u top 10. (Index.hr)