Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li odgovor: Koliko dugo alkohol ostaje u organizmu?

Preuzmite sliku

Kada unesete alkohol u organizam, on prolazi kroz vašu jetru i ona ga razbija.

Glavna funkcija jetre je filtriranje krvi koja iz probavnog sistema prolazi prema ostatku tijela. U procesu razbijanja molekula alkohola koje ste popili, jetra se susreće s toksinima. Upravo zbog toga, osobe koje puno i često piju imaju masnu jetru i ožiljke na jetri koji mogu ograničiti krvotok u jetri i time dovesti život u opasnost.

Svaka osoba različito brzo metabolizira alkohol. U prosjeku, osoba može u sat vremena metabolizirati oko pola jednog žestokog pića. Ako imate udio alkohola 0,8‰ u krvi, i ne unosite dodatne količine alkohola, nakon dva sata udio alkohola u krvi će pasti na 0,5‰. Prema tome, prosječno smanjenje alkohola u krvi je oko 0,15 na sat.

Kada govorimo o alkoholu, on nije samo u jetri, već u čitavom tijelu. Koliko dugo?

Alkohol se može detektirati u krvotoku i nakon 6 sati od konzumacije. U dahu, urinu i slini je moguće naći alkohol 12-24 sata nakon unosa, a u kosi ga nalazimo čak 90 dana nakon konzumacije.

Vožnja pod utjecajem alkohola ugrožava život i vozača i svih ostalih sudionika, od suputnika, do drugih vozača ili pješaka. Osoba u alkoholiziranom stanju ima znatno smanjenu percepciju, često se ponaša nekritički te ima usporene reakcije.

Trijezna osoba odjednom može percipirati 7-8 različitih podražaja iz okoline, poput ceste, znakova, drugih vozila, pješaka i sl. ovi podražaji nalaze se i u centralnom i u perifernom vidnom polju.

U alkoholiziranom stanju, moguće je opaziti najviše jedan podražaj u centralnom vidnom polju. Vidno polje osobe pod alkoholom je suženo, brzina i udaljenost se pogrešno procjenjuju te je značajno narušena osjetljivost na svjetlo i tamu.

Nakon veće konzumacije alkohola i stanja opijenosti, potrebno je najmanje 24 sata da se on izluči iz krvotoka, a potpuno otrježnjenje se događa nakon 24 sata.

Da ponovimo s početka, ako pijete, nemojte sjedati za volan i dovoditi u opasnost i svoj i živote drugih ljudi. Također, nakon pijanstva, čak i dan kasnije, alkohol je i dalje prisutan u vašem organizmu i savjetujemo da vožnju prepustite drugima. (Fitness.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,