Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koliko dugo možete čuvati meso u zamrzivaču? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Preuzmite sliku

Važno je pravilno zamrznuti meso kako bi što duže trajalo i ostalo kvalitetno.

Ako u zalihama imate velike količine mesa, potrebno je znati kako to meso pravilno pohraniti u zamrzivač da bi što duže bilo sigurno za konzumaciju.

Idealna temperatura zamrzavanja je – 18 stepeni, jer se tako sprječava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani, prenosi Good Housekeeping.

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakiranju, za zamrzavanje duže od dva mjeseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu vrećicu u originalnom pakiranju.

 • Također, uklonite masnoću i kosti s mesa te, ako je potrebno, narežite meso na porcije dovoljne za jedan obrok.

  Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana.

  Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.

 • Iznutrice se pak ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri mjeseca. Kada se radi o svježem mesu, poput govedine, teletine i janjetine, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

  FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.

 • Za sirovu svinjetinu vrijede slična pravila kao i za govedinu i drugo meso.

  Neovisno o kojoj vrsti mljevenog mesa je riječ, ne biste ga trebali čuvati u zamrzivaču duže od tri ili četiri mjeseca.

  Ako nekada poželite napraviti više kuhanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuhano meso u zamrzivaču ne održava kvalitetu i svježinu na isti način kao i sirovo meso.

  Prema FDA-i, kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati duže od dva ili tri mjeseca.

 • Riba i plodovi mora pomalo su komplicirani kada se radi o pravilima zamrzavanja.

  Nemasna riba, poput tune i bakalara, u zamrzivaču može stajati od šest do osam mjeseci, dok masna riba, poput skuše i srdele, može stajati puno kraće, od dva do tri mjeseca.

  Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču će trajati od tri do šest mjeseci. (Vecernji.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,