Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženama sa nezdravim navikama spavanja treba duže da ostanu u drugom stanju

Preuzmite sliku

Žene koje žele ostati trudne, trebale bi se pridržavati navika spavanja, kaže rezultat novog istraživanja. Naime, naučnici sa Univerziteta Washington promatrali su 176 žena i otkrili korelaciju između spavanja i vremena koje je sudionicama trebalo da zatrudne.

“Ne mislimo da je spavanje važno. Parovi koji pokušavaju ostati u drugom stanju spremni su na sve: prestaju piti alkohol i kofein, rade na prehrani, ali rijetko uključuju zdrave navike spavanja. Uopće o tome ne razmišljaju”, kaže autorica studije dr. Emily Jungheim za Daily Mail.

Vrijeme je da se to promijeni.

“Nepravilni obrasci spavanja povećavaju rizik od dijabetesa i utječu na menstrualni ciklus, odnosno ovulaciju”, pojasnila je.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Denveru i glavni zaključak je da je spavanje odlučujući faktor kad je vrijeme začeća u pitanju.

“Žene koje su išle spavati u drugačije vrijeme svakoga dana, ponekad u 23, ponekad u 1 sat, najteže su začele”, dodala je dr. Jungheim.

Priznaje kako je uvjerena da ovo otkriće neće potaknuti ljude da promijene navike i pridržavaju ih se, ali se nada da će koristiti ženama koje žele osnovati porodicu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,