Simptomi dijabetesa kod žena nisu isti kao kod muškaraca
Foto: Tuzlanski.ba

Postoje stvari za koje očekujete da budu različite za muškarce i žene - pubertet, dlake na licu, menstruacija, mogućnost rađanja - ali način na koji spolovi doživljavaju medicinske promjene također mogu biti prilično različiti.

Ukratko, muškarci i žene doživljavaju jedinstvene simptome dijabetesa zbog različitih hormona. Kod žena se dijabetes može manifestovati u obliku infekcija i hormonalnih neravnoteža koje često utiču na reproduktivni sistem, prenosi index.hr.

Znati prepoznati simptome je način kako da ostanete zdravi.

Simptomi jedinstveni za žene

Iako je dijabetes stanje koje utiče na nivo šećera u krvi, pojavljuje se u ženskom tijelu na načine na koje možda ne biste očekivali - kao recimo u vašim reproduktivnim organima.

Dijabetes može povećati nivo hormona, što objašnjava zašto može imati uticaj na reproduktivne organe. Iako ove situacije nisu siguran znak da imate dijabetes, to bi ipak mogli biti rani znakovi upozorenja.

Vaginalna infekcija

Ako osjetite peckanje oko vagine, osjećate bol tijekom snošaja ili mokrenja, vidite gusti bijeli iscjedak ili bilo kakav osip, mogli biste imali infekciju.

To se može dogoditi kada je tijelo preopterećeno šećerom u krvi, a ako se vraća više puta u roku od godine dana, to bi mogao biti simptom većeg problema poput dijabetesa.

Infekcija mokraćnih puteva

Dijabetes često utječe na prirodnu sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcije. Također može uzrokovati da se mokraćni mjehur potpuno isprazni, što ponekad dovodi do infekcije mokraćnih puteva kod žena. Može se i primijetiti stalno mokrenje i peckanje kad se osjeti potreba.

Sindrom policističnih jajnika

Budući da sindrom policističkih jajnika može tijelu otežati učinkovito korištenje inzulina, on može biti i faktor rizika za (i u konačnici simptom) dijabetes, posebno za žene starije od 40 godina.

Simptomi kod žena i muškaraca

Neki simptomi dijabetesa su podjednaki kod muškaraca i žena. Za dijabetes tipa 1 uobičajeno se pojavljuju u djetinjstvu, ali za tip 2 mogu se manifestovati u starijih odraslih osoba.

Neke stvari na koje treba paziti su:

- učestalo mokrenje

- stalna glad ili žeđ

- pretjerani umor

- ukočenost u rukama ili nogama

- zamagljen vid

- ekstremno mršavljenje

Osobito za osobe s dijabetesom tipa 2, ovi simptomi mogu doći iznimno sporo i onda ih je teško uočiti.

Ako znate da imate obiteljsku anamnezu ili ako vam je dijagnosticiran predijabetes, pažljivo pratite nivo šećera u krvi i zatražite česte kontrole kod ljekara.

Simptomi dijabetesa pokazuju se drugačije kod žena nego kod muškaraca.

Iako oba spola mogu osjetiti promjene u apetitu, umor, ukočenost tijela i zamagljen vid, žene mogu primijetiti probleme reproduktivnog zdravlja koji signaliziraju dublji problem.

Ako imate česte vaginalne infekcije, infekcije mokraćnih puteva ili sindrom policističnih jajnika trebali biste pažljivo obratiti pozornost na svoje tijelo zbog drugih znakova dijabetesa.

Ako ste zabrinuti obratite se porodičnom ljekaru i zatražite testiranje nivoa šećera u krvi da vidi imate li dijabetes ili ste u riziku za njegov razvoj. Ako se započne na vrijeme, stanje se može brzo liječiti - a ovisno o vrsti dijabetesa, možda ćete poništiti njegove učinke. (Tuzlanski.ba)