Posljednjih dana je zabilježen rast polena visoko alergene biljke poznate pod nazivom "ambrozija". 

Sezona alergija: Zabilježen rast polena ambrozije, mole se nadležni da urede zapuštene površine
Foto: Unsplash

Prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, posljednjih dana zabilježen je trend rasta polena korova i postepeno smanjenje polena trava te je konstatovan polen visoko alergene biljke Ambrosia artemisiifolia. Ovo su podaci sa mjernih stanica Pofalići i Stari Grad u Sarajevu.

Iz tog centra apeluju na nadležne komunalne službe da pojačano djeluju u cilju uređenja zapuštenih i nepokošenih površina, ali i vlaženje svih saobraćajnica kojima saobraća veliki broj automobila i pješačkih zona. Apeluje se na nadležne da na vrijeme započnu sa uklanjanjem ambrozije sa neuređenih površina i da spriječe njeno širenje i polinaciju.  

Za osobe koje su sklone alergijama, sezona polena ambrozije, ali i ostalih korovskih biljaka može značiti period pojačane brige za zdravlje. Izbjegavanje izlazaka na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana, zatvaranje prozora i korištenje filtera za vazduh mogu pomoći u smanjenju izloženosti polenu. Redovno uzimanje antihistaminika i praćenje nivoa polena u zraku ključni su za održavanje simptoma pod kontrolom tokom ovog izazovnog perioda.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Kontinuirano informisanje o trendu polena različitih vrsta alergenih biljaka, te najnoviji izvještaji dostupni su ovdje.