Savjeti za 'preživljavanje' prehlade i gripe ove zime
Foto: Tuzlanski.ba

Od načina na koji stručnjaci kažu da možete izbjeći bolest do stvarnog rješavanja dosadnog šmrcanja

S obzirom na to da je sezona virusa, prehlada, hunjavica i gripe pred nama, velike su šanse da će vas u nadolazećim sedmicama mučiti šmrcanje ili neugodan kašalj, ako već nije.

Međutim, stručnjaci su za Daily Mail rekli kako postoje jednostavni načini za izbjegavanje prehlade. A za nesretnike koji se već bore sa začepljenim nosom, postoje jednostavni načini za ublažavanje simptoma kod kuće.

Izbjegavajte nepotrebne kontakte

Izbjegavanje prehlade može se činiti gotovo nemogućim u zimskim mjesecima, a oni koji su čvrsto odlučili proći kroz zimu zdravi, morat će poduzeti ekstremne mjere. Izbjegavajte sve ljudske kontakte, gužvovita mjesta poput trgovačkih centara, javni prevoz… ukratko, postanite pustinjak, kaže Ron Eccles, emeritus profesor Univerziteta u Cardiffu, koji je proveo desetljeća istražujući dosadne bube. Međutim, za one koji ne žele biti tako isključivi, postoje nasreću i neke lakše izvedive preventivne mjere.

Ljudi koji žive u zajednici s nekim kome curi nos mogu smanjiti rizik izbjegavanjem dijeljenja kućanskih predmeta, poput pribora za jelo i šolja, kaže dr. Hana Patel, londonska NHS GP.
Onima koji ne mogu izbjeći javni prevoz te onima koji rade u kancelarijama, savjetuje da ne diraju zajedničke prostore na kojima bi virus mogao živjeti, poput ručki na vratima.

Perite češće ruke

Pranje ruku toplom vodom i sapunom također je bitno jer uklanja viruse koji potencijalno mogu izazvati prehladu.

Također izbjegavajte dodirivati oči ili nos jer u slučaju da ste došli u kontakt s virusom, na taj način ga možete unijeti u tijelo, kaže dr. Patel.

Utoplite se

Hladno i mokro može potaknuti bolest, ali samo ako ste već bili izloženi virusima koji uzrokuju prehladu. Nećete se razboljeti samo od stajanja na kiši. Biti izložen hladnoći ili vlazi može izazvati simptome ako već imate virus prehlade, ali još ih niste razvili, smatra profesor Eccles. Njegova studija iz 2005. na 180 zdravih ljudi, od kojih je polovica sjedila s nogama u hladnoj vodi 20 minuta, dok su ostali bili suhi, otkrila je da oni s mokrim nogama imaju 10 posto veću vjerojatnost da će patiti od običnih simptoma prehlade četiri do pet dana kasnije.

Nisu napravljeni nikakvi medicinski testovi koji bi potvrdili da su zaraženi virusom. Međutim, profesor Eccles je sugerirao da hladnoća – i njeni učinci na tijelo – suptilno ‘dopuštaju virusu da preuzme prednost’. Dr. Patel poziva ljude da griju svoje domove na ‘temperaturu koja im je ugodna’.

Temperatura prostorija koje redovno koristite, poput spavaće i dnevne sobe, trebala bi biti oko 18 stepeni Celzijusa. Ovo je posebno važno ako imate neko zdravstveno stanje, kaže dr. Patel. Tvrdi i kako otvoreni prozori noću izlažu tijelo promjenama temperature i vlage, što naše tijelo stavlja pod stres i može oslabiti naš imunološki sistem. To znači da je naša sposobnost da se borimo protiv infekcija ugrožena. U isto vrijeme, veliki pomak u temperaturi i vlažnosti može stvoriti savršeno okruženje za početak i širenje infekcija. dodala je.

Topli napitak ili tuš mogu pomoći

Za one koji su podlegli virozi, vruća šolje čaja ili topli tuš mogu biti ključni za ublažavanje simptoma. Profesor Eccles i njegov tim, iz Centra za prehladu Univerziteta u Cardiffu, proučavali su 2008. učinke konzumiranja utješnog toplog napitka na začepljen nos. Studija je pokazala je da ispijanje vrućeg napitka pruža trenutno olakšanje od curenja nosa, kašlja, kihanja, grlobolje, hladnoće i umora. Nasuprot tome, piće sobne temperature samo je ublažilo simptome curenja nosa, kašlja i kihanja. Profesor Eccles očekuje da će svaki topli napitak imati isti učinak. Vjeruje da para u toplom napitku može omekšati i razgraditi sluz, što olakšava disanje. Također smanjuje oticanje grlobolje, ali stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto. Topli tuš ili parna kupka vjerovatno će imati iste učinke – ublažavanje začepljenosti nosa, kašlja i grlobolje, kaže profesor Eccles.

Pijte puno tekućine

Dr Patel preporučuje da pijete puno tekućine kako biste prebrodili prehladu. Bilo da se radi o vodi, voćnom soku ili čaju, izbjegavanje dehidracije je važno kada ste prehlađeni. Nekim bi odraslim osobama moglo pomoći grgljanje slane vode za ublažavanje upale grla. Vruće tekućine mogu pomoći u otpuštanju sekreta u prsima i sinusima, olakšavajući njihovo iskašljavanje i mogu riješiti začepljenost, kaže dr. Patel.

Klasični lijekovi neće uvijek djelovati

Trčanje u apoteku možda nije potrebno na prve simptome prehlade. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prošli je mjesec upozorila kako su lijekovi protiv prehlade i gripe, koji sadrže fenilefrin, beskorisni ako se uzimaju oralno. Oni se inače koriste za začepljen nos,a mogu se kupiti bez recepta. Proizvođači tvrde da fenilefrin ublažava začepljenost nosa smanjujući oticanje sićušnih krvnih žila koje se nalaze unutar nosnica, stvarajući više prostora za prolaz zraka.

Fenilefrin nije učinkovit nazalni dekongestiv kada se uzima oralno jer se metabolizira u crijevima i jetri prije nego što dospije u nos, kaže profesor Eccles.
Međutim, preporučuje korištenje spreja za nos unutar 48 sati od prvih simptoma jer su učinkoviti i djeluku u roku od nekoliko minuta te drže satima, prenosi Ordinacija.hr