Revolucija u liječenju raka: Ubrizgavanje virusa "lovaca"
Foto: Tuzlanski.ba

Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunosni sistem da se bori protiv tumora.

Inteligentna terapija oboljele će poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su hemoterapija i zračenje, a koje znaju biti brutalne i s groznim nuspojavama - od gubitka kose i unutarašnjeg krvarenja do hroničnih mučnina, pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka kompanija BiVex iz Massachusettsa.
Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se razmišljalo o virusima "lovcima" na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Učinak Imlygica je dvostruk jer virus direktno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sistem da se sam bori protiv njih.

Dr. Stephen Russell, naučnik s klinike Mayo, smatra da je riječ o golemoj prekretnici u liječenju raka. John Bell, naučnik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Instituteu u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan. Naučnici još ne znaju zašto je to tako, kaže  Bell.

Neke metode radije se koriste modificiranom skraćenicom boginja nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja. Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.(hrt.hr)