Foto: Tuzlanski.ba

Klimatske promjene su jedna od najvećih prijetnji javnom zdravlju s kojima se čovječanstvo ikada suočilo. Povišene temperature narušavaju zdravlje ranjivih skupina, među kojima su trudnice i djeca.

Već od prije znamo da ekstremne vrućine povećavaju rizik od prijevremenog poroda i komplikacija pri rađanju, piše The Conversation.

Međutim, do sada nije bilo detaljno istraženo kako bi visoke temperature tokom trudnoće mogle utjecati na dugoročno zdravlje djeteta. Stoga su naučnici Pemi Lakhoo, Matthew Chersich i Nicholas Brink sa Univerziteta Witwatersrand u Južnoj Africi proveli sistemski pregled dosadašnjih istraživanja na tu temu. Rezultati su ukazali na zabrinjavajuću činjenicu - povećani rizik od dugotrajnih zdravstvenih poteškoća.

Povećani rizik od srčanih bolesti i hipertenzije, kao i astme te upale pluća

Analizirali su 29 studija. Neke su pomno pratile trudnoće kako bi uočile eventualne loše posljedice po dijete. Druge su se oslanjale na registre stanovništva koji su bilježili datum i mjesto rođenja, pri čemu su naučnici mogli saznati koliko je beba u maternici bila izložena povišenim temperaturama zraka.

Više od 60% studija provedeno je u sjevernijim zemljama s visokim prihodima, koje često imaju hladniju klimu. Stručnjaci su nakon analize ustanovili da većina istraživanja povezuje štetne dugotrajne učinke s povećanom izloženošću toplini tokom trudnoće.

Konkretno, pronašli su povezanost s lošijim obrazovanjem i nižim prihodima u kasnijoj životnoj dobi, ali i negativne zdravstvene učinke; uključujući povećani rizik od srčanih bolesti i hipertenzije, kao i astme te upale pluća.

Mentalna oboljenja i niži očekivani životni vijek

Mnoga istraživanja su također pokazala povezanost s mentalnim oboljenjima, uključujući povećani rizik od poremećaja prehrane i shizofrenije.

"Sve to kulminira s povezanošću s nižim očekivanim životnim vijekom. Naime, uočili smo da su oni koji su kao fetusi bili izloženi visokim temperaturama umirali u mlađi", navode naučnici.

Jedno je istraživanje čak uočilo da se prilikom izloženosti visokim temperaturama skraćuju tjelomjeri nerođene bebe (biološki sat u DNA koji je povezan s trajanjem života).

Zašto se to događa? 

Kako bi saznali na koji način izloženost povišenim temperaturama tokom trudnoće može utjecati na dugotrajno zdravlje djeteta, naučnici su konzultirali stručnjake za razvoj djeteta i proučili druga istraživanja koja se bave tom problematikom.

Smatraju da izlaganje velikim vrućinama tokom trudnoće može: 

- pogoršati zdravlje majke zbog bolesti poput preeklampsije i dijabetesa

- izravno utjecati na razvoj bebe, posebice na živčani sistem

- povećati rizik od prijevremenog poroda i drugih komplikacija

- izravno promijeniti DNA nerođene bebe kroz promjene u epigenetskom potpisu, evolucijskom mehanizmu koji nam omogućuje brzu prilagodbu okolišu uključivanjem i isključivanjem gena

S obzirom na to da se radi o preglednoj studiji koja ima određena ograničenja, naučnici navode kako je pod hitno potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se shvatilo u kojoj mjeri i na koji tačno način izlaganje visokim temperaturama tokom trudnoće može utjecati na buduće zdravlje djeteta.