Padavine za koji sat zahvataju zapadne, jugozapadne dijelove Bosne i Hercegovinu.

Naređena obavezna evakuacija stanovništva sa ugroženih područja u Jablanici i Konjicu
Foto: FCUZ | Naređena evakuacija

Federalni štab civilne zaštite u predvečernjim satima je izdao naredbu za hitnu evakuaciju stanovništva Jablanice i Konjica, potvrdio nam je Darko Juka, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je rekao odmah potom je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona imao hitno zasjedanje i prenio naredbu štabovima civilne zaštite Jablanice i Konjica.

"Procijenjeno je da se treba izvući stanovništvo iz najugroženih područja. Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donja Jablanica te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u saradnji sa spasilačkim službama na terenu provodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutro. Smještaju ih u već organizirane kolektivne smještajne na prostoru Jablanice i Konjica". - rekao nam je Juka

Na trećoj vanrednoj sjednici Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu:

1. Naređuje se Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica.

2. Naređuje se štabovima iz tačke 1. ove Naredbe da osiguraju privremeni smještaj za evakuisane stanovnike.
 
3. Naređuje se Crvenom Križu/krstu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike osiguraju vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine.

4. Za provođenje ove naredbe zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe.

5. Zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog križa iz tačke 3. ove Naredbe da u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove Naredbe dostave izvještaj Federalnom štabu civilne zaštite.

6. Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah.

7. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.