Foto: Tuzlanski.ba

Ukočen vrat je čest problem u modernom društvu. Istraživanje koje su proveli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestili su da više od 17% žena i više od 12% muškaraca pati od neke vrste bolova u vratu ili ukočenosti.

Bright Side je prikupio nekoliko savjeta i jednostavnih vježbi koje vam mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju ove neželjene boli.

Odradite rutinu istezanja

Zaustavljanje svakodnevnih aktivnosti i uzimanje malo vremena za istezanje vrlo je korisno za sprječavanje ukočenosti vrata.

Dobra metoda je slijediti ove korake:

Zarolajte ramenima

Više puta pritisnite lopatice

Polako spustite uho prema svakom ramenu

Polako okrećite glavu lijevo-desno

Stavite ruku iznad ušiju i lagano pritisnite prstima, oduprući se vratnim mišićem kako biste glavu držali uspravno

Nanesite nešto hladno ili toplo na vrat 

Da bi se smanjila upala, vruće ili hladno pakovanje neke hrane ili predmeta može pomoći. Stavljanje leda u slučaju pojave ukočenosti korisno je protiv upale, a vrućina na vratu može potaknuti protok krvi. Oba tretmana su učinkovita, a na pacijentima je da odaberu koji im se najviše sviđa - mogu se čak koristiti i naizmjenično.

Smanjite broj jastuka

Previše jastuka u krevetu može štetiti vašem vratu tokom rutine spavanja. Visina hrpe jastuka drži vrat savijenim, što dovodi do bola čim se probudite. Izbjegavajte i vrlo krute jastuke, jer ne dopuštaju puno kretanja vrata.

Koristite profesionalnu masažu

Kada se pravilno izvede, nježna masaža bolnih i bolnih područja može istegnuti mišiće vrata i leđa. Osim toga, masaža također može smanjiti bol u vratu, povećati opseg pokreta, pa čak i ublažiti stres.

Krećite se

Ako radite u uredu ili samo provodite puno vremena sjedeći ispred računara, moguće je da ćete doživjeti velike bolove u vratu. Ako svako malo ustanete i vježbate, vrat možete osloboditi predugog zadržavanja u nezdravom položaju.

Isprobajte akupunkturu

Ova tehnika koristi se hiljadama godina u kineskoj medicini, a sastoji se od umetanja igala u tačke pritiska vašeg tijela što ublažava napetost i pomaže kod hroničnih bolova u predjelu vrata.

Gurajte dno jezika viljuškom

Naši jezici sadrže dragocjene informacije o problemima našeg tijela, uključujući probleme s vratom. Kao što smo već spomenuli, akupunktura može ponuditi pomoć za ublažavanje bolova, a postoji i određena vrsta koja može puno pomoći. Ova tehnika naziva se jezična akupunktura i sastoji se u stimuliranju vrha jezika 10 do 30 puta viljuškom (ili prstima). Bol u vratu će se brzo smiriti.

Ne gledajte dole u svoj telefon

Posljednji savjet je da izbjegavate stavljati telefon ili bilo koji drugi pametni uređaj u niži položaj dok ga gledate. Prisiljavanje glave pogoršava vrat i povećava bol, pa pripazite da telefon držite u visini očiju kad god je to moguće. (Tuzlanski.ba)