Foto: Tuzlanski.ba

Presudno je kako, a ne koliko spavamo. Svakoj nesanici valja utvrditi uzrok. Mogu je izazvati nedostatak tečnosti, povišena temperatura tijela, stres i mnogi drugi uzročnici... Tablete za spavanje zadnja su mjera.

Malo ko nije bar ponekad iskusio besano okretanje po krevetu, nervozu koja raste kako noć odmiče, misli koje se roje i dodatno razbuđuju. Nesanica je vrlo frustrirajuća, a kada potraje, tada je i - nezdrava. Dugotrajni problemi sa spavanjem povezani su sa srčanim oboljenjima, moždanim udarima, dijabetesom i artritisom. Dobar san, među ostalim, smanjuje krvni pritisak i holesterol, utiče na gubitak kilograma, pa čak i na dužinu života.

Ovi savjeti će vam pomoći da dođete do lakšeg sna:

Krevet

Dobar san može kvariti i neudoban ležaj. Novi, dobar madrac može biti investicija i od nekoliko stotina maraka, ali solidno rješenje može se naći i za manje novaca. Važan je i jastuk, koji bi trebao podržavati glavu i vrat u liniji s kralježnicom

Vježbanje

Fizička aktivnost svakako je dobra, međutim neposredno prije spavanja može imati kontraefekt. Intenzivne vježbe mogu itekako razbuditi, pa jedno dnevnu rutinu vježbanja bolje pomaknuti koji sat ranije.

Alergije

Ako se san učestalo prekida i redovito se budite usred noći, to može biti simptom alergije. Stoga, ako ste općenito skloni alergijskim reakcijama, potražite pomoć doktora.

Banana

S kvalitetom sna itekako ima veze i ono što konzumirate prije odlaska u krevet. treba izbjegavati kafu ili čaj s taninom koji razbuđuju, a za večeru je dobro pojesti bananu. Puna je triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt.

Alkohol

Čašica alkohola nekima pomogne da brže zaspu, međutim alkohol u pravilu ne pridonosi boljem snu. Prilična je vjerovatno da ćemo se zbog popijenog alkohola noću buditi zbog žeđi ili potrebe za odlaskom na WC.

Disanje

Duboko disanje vrlo je učinkovit način za umirenje tijela i duha. Duboki izdisaji i udisaji, koji uključuju i disanje abdomenom, a ne samo grudnim košem, već će nas za nekoliko minuta približiti snu.

TV uređaji

Televizoru nije mjesto u spavaćoj sobi, tvrde mnogi stručnjaci. Ta prostorija jednostavno mora biti rezervirana za odmor i san, a psiholozi su ustanovili da dobrom snu pomaže i kad se spavaća soba održava čistom i urednom.

Zdravlje

Problemi sa spavanjem mogu upućivati i na neki zdravstveni problem, poput problema sa štitnjačom, depresije itd. Stoga, ako uobičajeni savjeti za regulaciju ne pomažu, valja se svakako obratiti doktoru. (večernji.hr)