Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ovog sastojka u gaziranim pićima ste stalno gladni pa zbog toga i jedete više

Preuzmite sliku

Sigurno ste već nebrojeno puta čuli sve o štetnosti uživanja u gaziranim pićima. Napokon, postoji poprilično razloga zbog kojih biste trebali smanjiti njihovu konzumaciju. A najfascinantnije je – a opet prilično šokantno – to što se još uvijek otkrivaju novi dokazi koliko su ovakvi napici štetni za vaše zdravlje.

Zapravo, jedno novo istraživanje je čak otkrilo da postoji vrlo stvaran razlog zašto oni koji piju gazirana pića često na kraju pojedu više, dodatno povezujući teoriju da gazirana pića potencijalno mogu biti povezana s pretilošću i to zbog jednog ključnog sastojka: šećera.

Prema nedavnim rezultatima objavljenima u magazinu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pića koja su prepuna saharoze (stolni šećer) u usporedbi s glukozom (glavna vrsta šećera koja cirkulira u krvotoku) mogu ometati hormone koji regulišu apetit. To znači da zbog pijenja slatkih napitaka poput gaziranog pića puno teže utvrđujete jeste li siti. Dakle, zauzvrat jedete više, a prejedanje može dovesti do debljanja, prenosi index.hr.

Istraživači su proučavali 69 mladih odraslih osoba u dobi između 18 i 35 godina. Sudionici su sudjelovali u dvije studijske posjete gdje su konzumirali pića koja sadrže ili saharozu ili glukozu. (Za referencu, saharoza je zapravo kombinacija glukoze i fruktoze i dolazi iz šećerne trske ili šećerne repe. Glukoza se, s druge strane, prirodno nalazi u medu, grožđu, smokvama i šljivama.)

Sudionicima su uzeti uzorci krvi 10, 35 i 120 minuta nakon što su popili zaslađena pića. Istraživači su otkrili da su sudionici, kada su pili napitke sa saharozom, proizvodili manje količine hormona koji suzbijaju glad, u usporedbi s onim kada su konzumirali pića koja sadrže istu količinu glukoze. Studija je također uzela u obzir da su pojedinačne karakteristike – uključujući tjelesnu težinu i spol – uticale na reakcije hormona na dvije različite vrste šećera.

“Većina saharoze koju ljudi konzumiraju u američkoj prehrani dolazi iz hrane i pića zaslađenih šećerom, dok se glukoza prirodno nalazi u većini hrane koja sadrži ugljikohidrate, uključujući voće i hljeb od cjelovitih žitarica”, rekla je autorica studije Kathleen Page, profesorica medicine specijalizirana za dijabetes i dječju pretilost na Medicinskom fakultetu Keck u SAD-u.

“Naše je istraživanje otkrilo da su mlade odrasle osobe, kada su konzumirale pića koja sadrže saharozu, proizvodile niže vrijednosti hormona koji reguliraju apetit nego kada su konzumirale pića koja sadrže glukozu – glavnu vrstu šećera koja cirkuliše u krvotoku”, dodala je.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje