Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog nesreće bio 19 godina u komi, a ona se probudio i zatražio svoje omiljeno piće

Preuzmite sliku

Ovo je nevjerojatna priča o čovjeku iz Arkansasa koji se “proslavio” nakon što se čudom probudio iz kome u kojoj je bio čak 19 godina…

Terry Wallis, koji je stekao slavu kao “čovjek koji je spavao 19 godina”, preminuo je u aprilu 2022. godine okružen prijateljima i porodicom u bolnici, samo sedam dana prije svog 58. rođendana. Terry je doživio stravičnu nesreću samo šest sedmica nakon rođenja kćeri Amber u julu 1984. godine. Njegov kamion je sletio s mosta i završio u potoku.

 • Terry je kasnije pronađen, ali nije reagovao ni na kakve stimulanse, a njegov kamion, koji se prevrnuo naopačke u suhom koritu rijeke, razbijen je o ogradu nakon što je pao s visine od skoro sedam i pol metara. Nesreća je pretvorila oca jednog djeteta u kvadriplegičara. U roku od godinu dana od nesreće, Wallisovo stanje se stabiliziralo, stanje za koje su ljekari vjerovali da je trajno. Međutim, prkoseći svim medicinskim očekivanjima, Wallis se probudio 2003. i zamolio majku za svoje omiljeno piće.

  U početku je izgovarao samo jednostavne riječi poput “mlijeko” i “mama”, ali je kasnije mogao izgovoriti i pune rečenice, dok na kraju nije povratio svoju sposobnost da u potpunosti govori nakon što mu se mozak samostalno oporavio od skoro smrtonosnog sudara. Wallis je čak povratio i sposobnost pokretanja pojedinih dijelova tijela, iako je ostao trajni invalid od posljedica zadobijenih povreda, prenosi net.hr.

  Njegovo buđenje je ‘čudo’

  Wallisova porodica opisala je njegovo buđenje kao “čudo” u to vrijeme i bili su preplavljeni emocijama zbog njegovog oporavka usprkos svim izgledima. Vjerovalo se da je nepokolebljiva podrška i briga njegovih najmilijih doprinijela da Wallis izađe iz kome.

  Postao je predmet opširnog medijskog izvještavanja, a novine i medicinski članci su ga prozvali “Čovjek koji je spavao 19 godina”. Nakon što mu je skeniran mozak u medicinskom centru u New Yorku, razvijena je hipoteza da je njegov “mozak ponovo povezao neurone koji su ostali netaknuti i formirao nove veze kako bi zaobišao oštećena područja”.

 • Prema njegovoj posmrtnici, “Wallis je uživao jesti bilo šta u bilo koje vreme. Uživao je u slušanju muzike uživo, a volio je piti Pepsi i imao je divan smisao za humor”. Iza Wallisa su ostala supruga Sandy, kćerka Amber i baka i djed. Njegova majka preminula je 2018. godine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,