Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca govore da ih boli stomak kada se osjećaju anksiozno?

Preuzmite sliku

Jedno istraživanje je pokazalo da je čak 30% od 10.000 ispitane djece imalo anksiozni napad prije svoje 18. godine. Ipak, čak 80%  njih nije dobilo adekvatnu pomoć.

Mnogo je razloga za to, a glavni razlog je uglavnom to što i ne primijetite da je vaše dijete anksiozno. Na primjer, to možete pomiješati sa običnim bolom u stomaku i tretirati ga tako.

Djeca mogu imati anksioznost, ali možda nećete znati da je to u pitanju

Djeca kažu da ih boli stomak kada imaju anksioznost, zato što ih stomak zaista i boli. To je način na koji se anksioznost i stres mogu manifestovati. Ovi simptomi su način na koji vam tijelo govori da postoji prijetnja sa kojom se morate suočiti. I dok djeca možda ne mogu razumjeti šta im se dešava, emocionalno, oni svojim roditeljima govore ono što osjete fizički.

Stvari koje mogu uzrokovati anksioznost

Tipično je za djecu uzrasta između 6 mjeseci i 3 godine da imaju separacionu anksioznost. Mogu početi da plaču kada roditelji odu negdje, tako da im ostanak u školi ili obdaništu teško pada. Djeca predškolskog uzrasta takođe mogu osjetiti određene strahove, kao što su strah od životinja, insekata, prirodnih katastrofa, krvi i mraka. Druge situacije koje mogu uzrokovati anksioznost kod djece su društvene interakcije, prebacivanje u novu školu ili stres pred test ili ispit. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,