Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vaše ruže će cvjetati brže i ljepše: Iskoristite ove namirnice, koje sigurno imate u svom domu

Preuzmite sliku

Ako imate ruže, vjerovatno znate koliko je potrebno brige i nježnosti za njihov uzgoj. Umjesto da kupujete vještačka gnojiva kako biste svojim ružama dali sve potrebne hranjive tvari, osvrnite se u svoje domaćinstvo, sigurno ćete naći nekoliko namirnica koje će vam u tome pomoći, a za koje možda i niste znali da se mogu iskoristiti u te svrhe.

Za bolje, brže cvjetanje i rast ruža možete koristiti kompost od sljedećih namirnica: epsomska so ili bijeli ocat, ljuske jaja ili vodu iz akvarijuma, te zrnevlja kafe.

Osim što je znatno jeftinije, kompost je i ekološki prihvatljivije rješenje za vrt, posebno kada je riječ o ružama, jer one potpuno obožavaju određene namirnice.

Uz to, puno je slučajeva u kojima nešto jednostavno, kao što je dodatak zrna kafe, daje znatno bolje rezultate za rast, a što sve možete koristiti da bi vaše ruže raskošno rasle i uljepšavale vam okućnicu cijelo ljeto, pojasnili su stručnjaci.

1. Epsomska sol ili bijeli ocat

Među najboljim gnojivima za ruže je epsomska sol jer obiluje magnezijem i sulfatom. Postupak je jednostavan: samo je razrijedite vodom (jedna kašika na cca 3,5 litara vode) i koristite smjesu kao hranu za ruže.

Isto vrijedi za bijeli ocat, koji se također može koristiti u razrijeđenom obliku, u jednakom omjeru kao što biste pripremili epsomsku sol.

2. Ljuske jaja ili voda iz akvarija

Također, umjesto da bacite ljuske jaja, možete ih izmrviti i staviti u sloj zemlje oko ruža, a one će ih prilikom razgradnje obilno nahraniti. Sve što trebate učiniti je da ih pustite da se osuše prije nego što ih isitnite u fini prah koji se može nanijeti na tlo.

Ako se vaša okućnica ponosi ribnjakom, iskoristite tu vodu za zalijevanje, a možete koristiti čak i vodu iz kućnog akvarija, jer također obiluje tvarima koje će potaknuti rast divnih ruža. Zato, umjesto da je bacite, pohranite je u bačve koje inače koristite za zalijevanje.

3. Zrna kafe

Tu je i jedna od najjednostavnijih, a samim time i najpopularnijih opcija – zrna kafe. Ona su idealna za ruže, jer sadrže značajnu količinu dušika, magnezija i kalija. Izrada je vrlo praktična: pola kilograma zrna kafe prelijte s pet litara vode te ostavite da odstoji na direktnom suncu cijeli dan i gnojivo je spremno.

Također, zrna kafe možete osušiti na suncu ili u peći, a potom oko šest kašika zakopati oko baze biljke ili ih samo dodati u kompost.

Zlatno pravilo u upotrebi domaćih gnojiva je korištenje u odgovarajućim količinama, te na pravilan način. Naime samo zato što su posve prirodna, ne znači da ih možete koristiti po pravilu “što više, to bolje”.

Kao i ona umjetna, koristite ih umjereno, a ako niste sigurni koliko je potrebno vašim ružama, držite se manjih količina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje