Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U čemu je razlika? Evo za šta koristiti rižu dugog, srednjeg ili kratkog zrna…

Preuzmite sliku

Vjeruje se da je riža (Oryza sativa) prvi put udomaćena prije nekih 9 hiljada godina u Kini, iako neki istoričari tvrde da je u Indiji doživjela puni procvat, piše TasteAtlas.

Budući da se riža može uzgajati gotovo svugdje, pod uslovom da ima dovoljno vode za navodnjavanje, brzo se proširila, a kroz vijekove su nastale hiljade i hiljade sorti ove žitarice. Postoji mnogo klasifikacija riže, ali najčešća je ona prema veličini zrna. Dakle, imamo sorte riže kratkog, srednjeg i dugog zrna, a u nastavku je objašnjeno u čemu su razlike.

Riža kratkog zrna

Kao što naziv implicira, riža kratkog zrna je bucmasta i kratka. Vrlo je škrobasta, a kada se kuha, sklona je skupljanju u ljepljive grudice, prenosi index.hr. Zbog toga je pogodna za kremasta jela poput rižota, paella i riže na mlijeku, ali i za jela koja zahtijevaju ljepljivost, poput sushija ili onigirija. Najpopularnije sorte su Arborio, Carnaroli, Arroz Bomba i Koshihikari.

Riža srednjeg zrna

Riža srednjeg zrna nalazi se negdje između dvije spomenute vrste: puno je kremastija od riže dugog zrna, ali ima manje škroba od riže kratkog zrna. Zato se može koristiti u nekim jelima koja se obično pripremaju s rižom kratkog zrna, poput rižota ili paelle, a često je i najbolji izbor za azijska jela od pržene riže. Najpopularnije sorte su Arroz Senia, Black i Matta, a najpopularnija jela u kojima se koristi su Paella Valenciana, Yangzhou pržena riža, Hokkien pržena riža, Khao Phat.

Riža dugog zrna

Riža dugog zrna je vitka, pet puta veće dužine no što je zrno široko. Ima vrlo malo škroba, pa se zrnca kuhanjem lako odvajaju i ostaju pahuljasta, ali suha. Ove kvalitete, u kombinaciji s izrazitom aromom koju imaju neke sorte poput Thai Jasmine, čine ovu vrstu riže idealnom za jela kao što su Pilaf, Biryani i Jambalaya. Najpopularnije sorte su Basmati, Thai Jasmine i Carolina Gold. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,