Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri prijateljice prešle stotu i otkrile tajnu dugovječnosti: ‘Pozitivan stav je ključ života’

Preuzmite sliku

Tri prijateljice rekle su da su sreća, konstantna fizička aktivnost, svježi zrak i priroda ključevi za dug život.

Penzionerke Daisy Taylor (104), Irene Rankin (101) i Phyllis Cottrell (103), koje žive u staračkom domu Manor Lodge u engleskom Chelmsfordu, kažu da se još uvijek smiju i uživaju u životu punim plućima.

Njih tri otkrile su tajne dugog života, a jedna od njih je imati “dečka za zabavu”, piše Daily Mail.

Osim toga, tri prijateljice rekle su da su sreća, konstantna fizička aktivnost, provođenje vremena s porodicom, svježi zrak i priroda drugi ključevi za dug život. Daisy je otkrila da svaki dan maksimalno iskorištava i da pri tome voli imati svoju veliku porodicu oko sebe.

“Svi zajedno uživamo u životu, veselim se tome. Živim život punim plućima. Uvijek sam u pokretu, ne volim sjediti, a kad baš moram, njegovatelji mi daju posla da me zaokupi”, rekla je Daisy koja ima dvije kćeri, jednog sina, deset unučadi i 23 praunučadi.

“Joga, ples, vožnja bicikla, uvijek sam išla na satove vježbanja i druženje s ljudima je lijepa stvar”, dodala je.

Važno je plesati, smijati se i družiti

Daisy kaže da je svog supruga Ramona upoznala sa samo 19 godina na plesu. Bili su u braku 39 godina, a on je preminuo u dobi od 60 godina. Priznala je da ima “dečka za zabavu” u drugom domu za starije osobe koji ima 96 godina.

Irene sebe opisuje kao opuštenu osobu koja se dobro slaže uglavnom sa svima. Tvrdi da je oduvijek voljela biti vani u prirodi. “Volim biti na svježem zraku, uz more, u prirodi. Sjećam se da sam hodala kilometrima. Životinje i biljke su mi se uvijek sviđale jer su živa bića”, istaknula je.

Irene je, također, otkrila da je uvijek pronalazila vremena da se posveti svojim hobijima i stvarima koje je vesele te je priznala da “nema mnogo stvari koje ne voli”. Ona je bila kapetanica svog školskog plivačkog tima. “Oduvijek sam voljela plivanje i ronjenje. Kuhanje, vrtlarenje, što god da radim, volim da izgleda lijepo”, rekla je.

Irene je velika obožavateljica Doris Day te tvrdi da je jedna od njenih najvećih ljubavi u životu muzika.

“Volim pjevati na svoj način! Muzika mi uvijek budi tako lijepa sjećanja i u potpunosti uživam u njoj. Ples, smijeh i druženje stvari su u kojima uvijek uživam”, istaknula je.

‘Pozitivan stav je ključ života’

Phyllis, pak, voli pletenje i još uvijek uči ljude plesti. Kao i njene dvije prijateljice, ona je oduvijek bila aktivna i kaže da “ne može podnijeti da ništa ne radi”. Phyllis ima dvoje djece, a svog je prvog supruga upoznala s 18 godina, no on je poginuo u ratu nedugo nakon njihovog vjenčanja.

Phyllis je četiri godine sama odgajala svoju kćer, prije nego što je upoznala Charlesa, kojeg je od milja zvala Red, a s njim je dobila drugu kćer. “Bila sam u sretnom braku 73 godine i jedno od mojih najvećih postignuća bilo je ponovno pronalaženje ljubavi s Redom”, kazala je.

Phyllis, koja sada ima troje unučadi, kaže da je jako važno živjeti i hraniti se zdravo. “Govorila sam djeci da moraju jesti zelenjavu! Jako sretnom me čini kad sam s ljudima i mojom obitelji”, otkrila je.

Phyllis ima demenciju. Njen savjet za dug i sretan život je da budete ljubazni i optimistični. “Pozitivan stav je ključ života. Grijte se i zimi!”, poručila je

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje