Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri dobra razloga zbog kojih umjereno tračanje uopšte nije negativna stvar

Preuzmite sliku

Iako svi kritikujemo takve teme, potajno ih najviše volimo. One zaokupiraju našu pažnju, izmame osmijeh na lice i tako dobro pašu uz kavu s prijateljicama.

U tom ćemo razgovoru ponekad spomenuti i onu iritantnu osobu s posla, muževe kojima smo već sto puta pokušale objasniti istu stvar i djecu zbog koje ne možemo pronaći ni pet minuta za sebe.

Ako ste se uhvatili da i danas govorite o drugim ljudima, ne morate preispitati svoju dobrotu, novo istraživanje pokazalo je da isto to radi više od 80 posto ljudi.

Psihijatar Rahul Khemani napominje da čak 80 posto naše međusobne interakcije uključuje razgovor o drugim ljudima. Dnevno tračamo čak 52 minute, a muškarci nisu ništa bolji od žena – samo što to oni rade tiše i suptilnije.

Ono što je selo šaputalo na uho nekada davno, danas je svima dostupno na internetu pa trač sam po sebi ima puno jači efekt. Nije niti čudno što su tabloidi najčitanija novinska forma. Uvijek je zanimljivo ono što se nalazi u tuđem dvorištu i tako svijet funkcioniše od davnina.

Psiholozi kažu da je takvo ljudsko ponašanje vrlo lako objašnjivo, posebno u vrijeme kad je stres jedna od najgorih modernih bolesti. Ljudima je jednostavno lakše biti okupiran nekim i nečim drugim nego se suočiti s vlastitim problemima. A lijek za stres, složni su stručnjaci – moglo bi biti upravo (umjereno) tračanje, prenosi Zadovoljna.hr.

U nastavku pročitajte tri koristi koje tračanje može imati za vaše mentalno zdravlje, posebno ako tračate osobu koja vas je povrijedila.

Povezuje nas s bliskim ljudima

Trač je alat za društvenu koheziju, smatra Robin Dunbar, profesor evolucijske antropologije na Oxfordu. Svako od nas ima prirodnu sklonost razgovoru o drugim ljudima kako bismo lakše stvarali mreže ljudi kojima vjerujemo. Treba napomenuti da se tračati može i bezazleno – bez konkretnih uvreda na račun osobe o kojoj razgovaramo.

Kad tračamo s ljudima kojima vjerujemo, opušta se oksitocin, hormon vezanja koji nam omogućava da se međusobno zbližimo.

Učimo o empatiji

Mi smo društvena bića, a naši su mozgovi zapravo usmjereni na tračeve. U prapovijesti su nam tračevi pomagali da shvatimo ko je vrijedan povjerenja i ko bi nam mogao pomoći da preživimo.

Ako nas je neko povrijedio, a mi smo to ljutiti prepričali trećoj osobi, u nama će re razviti empatija. Osim što smo uspostavili zdrav odnos sami sa sobom i znamo da nije zdravo tugu i bijes držati u sebi, na taj ćemo način naučiti kako ući u tuđe cipele, a samim time nikoga nećemo povrijediti onako kako su povrijedili nas.

Gradimo samopouzdanje

Vrlo je važno tokom života naučiti šta želimo, a šta ne, što nam prija, a što nam smeta. Tračanjem s osobama od povjerenja možemo lako doći do zaključaka koji će konsolidirati naše stavove. Učit ćemo reći ne kad nam se nešto ne svidi i tako obeshrabriti one kojima je namjera povrijediti nas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje